Social

#bantz craddock #nato #afganistan #tari europene #criza financiara

Europenii s-ar putea retrage din Afganistan

In conditiile crizei economice, aliatii europeni s-ar putea retrage din Afganistan , chiar daca presedintele american ales Barack Obama le va cere ajutorul , a avertizat vineri comandantul fortelor NATO in Europa.

Generalul american Bantz Craddock a spus ca fortele americane se vor afla in Afganistan timp de "cel putin" un deceniu si isi vor mentine o prezenta timp de zeci de ani, dar a avertizat ca europenii ar putea fi constransi sa se retraga.

"Cred ca le va fi mai dificil sa accepte cererea lui Obama de a face mai mult, din cauza reducerilor din bugetele militare", a explicat el, citat de AFP. Dupa fortele olandeze in 2010 si cele canadiene in 2011, "oare cine se va retrage rapid? Nu stim. Este ca in Irak, cand tarile s-au retras fara sa spuna nimic nimanui", potrivit generalului. Obama, care va prelua functia la 20 ianuarie, a anuntat o schimbare de prioritati militare in beneficiul Afganistanului. SUA au promis sa trimita 30.000 de militari suplimentari in Afganistan, unde au deja 32.000 de oameni. Forta NATO are circa 50.000 de militari, dintre care 14.000 americani.

Doar sase din cele 26 de tari din NATO aloca 2% din PIB-ul lor securitatii, a declarat generalul, precizand ca bugetele pentru aparare a jumatate dintre ele sunt in declin. "Fara criza financiara, era o provocare pentru noi. Cu criza financiara, provocarea este si mai mare", a subliniat el. In afara de trimiterea de intariri, bugetele militare reduse fac mai dificila nodernizarea echipamentelor NATO sau finantarea de elicoptere si drone din Afganistan.

"Cred ca ne asteapta vremuri dificile. Aceasta criza va avea un efect asupra capacitatii tarilor de a ramane in operatiuni", a declarat generalul.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea