Social

Europenii, amenintati de jucarii si cosmetice

Jucariile, produsele cosmetice si masinile – cele mai periculoase produse din Uniunea Europeana anul trecut. Aceasta este principala concluzie a unui raport al Comisiei Europene, care precizeaza faptul ca numarul de produse periculoase indepartate de pe piata UE a crescut in 2007 cu mai mult de jumatate. In tara noastra au fost semnalate putine cazuri de produse periculoase.

Conform raportului anual al Comisie privind Sistemul de Avertizare Rapida, cea mai avertizata tara a fost China, care a avut cele mai multe produse periculoase detectate, jucariile, autovehiculele si produsele cosmetice fiind cel mai des notificate. Un alt aspect relevat de raport este acela ca in tarile membre se constata o imbunatatire a capacitatii de detectare a produselor periculoase.

In ce priveste topul celor mai notificate produse jucariile, automobilele, cosmeticele si produsele electrice se afla in fruntea acestui top, cu peste jumatate din totalul notificarilor, unul din trei articole pentru care s-au facut reclamatii fiind o jucarie. China este cea mai amenintatoare tara in aceasta privinta, fiind tara de origine a mai mult de jumatate dintre produsele periculoase detectate.

La capitolul activitatea in domeniul sigurantei produselor si consumatorilor, documentul european arata faptul ca Germania a fost cel mai activ stat membru, urmata de Grecia si Slovacia.

In tara noastra situatiile in care astfel de produse periculoase sunt semnalate si retrase de pe piata sunt destul de rare, o parte a situatiilor fiind semnalate de catre mass-media. Organismul care se ocupa in tara noastra de protejarea drepturilor cumparaturilor este Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor .

Sursa citata mai informeaza ca numarul mare de notificari din China se datoreaza si faptului ca o mare parte a importurilor in UE provin din aceasta tara (de exemplu 80% din jucarii provin din aceasta tara), de aceea este supravegheata mai intens. In urma cooperarii Chinei cu CE in domeniul sigurantei produselor, peste 700 de societati si-au pierdut licentele de export.

De altfel, oficiul european de statistica, Eurostat, arata ca deficitul de cont curent dintre UE si China s-a adancit, de la 14,7 miliarde euro in ianuarie 2007, la 15,4 miliarde euro. Asta inseamna ca Uniunea a exportat produse, in China, de 5,2 miliarde euro si a importat de 16,2 miliarde euro.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea