Social

#pensionare #pensie #europa

Europa se pregateste de pensionarea la 70 de ani

In randul tarilor europene, Romania ocupa ultimul loc – cu o foto : Ovidiu Micsik

Previziunile conform carora in urmatorii 25 de ani procentul persoanelor de peste 60 de ani va ajunge la 50% din populatie, iar euro . La capatul opus al clasamentului este, bineinteles, Romania care cu o pensie minima de 40 de lei, ocupa ultimul loc in randul tarilor UE. De fapt, nici daca luam in calcul pensia medie din Romania (140 euro), tot nu ajungem sa ne comparam onorabil cu pensiile minime din majoritatea tarilor europene: in Belgia si Olanda, de pilda, pensia minima este de 900 de euro, in Polonia, Spania, UK – de 500 de euro, in Portugalia – de 250 de euro.

Casele, atuul batranilor

Nici daca facem comparatie intre pensiile actuale si cele din Romania de dinainte de 1989, batranii nu ies in castig. Pentru ca raportul dintre numarul pensionarilor si cel al salariatilor a ajuns de la 0,3 la 1,3 prin 2000, pensiile au scazut considerabil in aceasta perioada. Abia dupa majorarile din noiembrie pensia medie, in termeni reali, va ajunge sa depaseasca pensiile din timpul comunismului. Iar saracia acumulata in 17 ani va fi greu de „recuperat”. In 2006, jumatate din pensii se ducea pe alimente, si 22% - pe plata serviciilor. Doar 7,8% dintre pensionari declarau ca reusesc sa realizeze economii, iar jumatate dintre batrani n-aveau nici macar telefon. Daca o duc prost cu banii, batranii din Romania au, insa, un alt avantaj „mostenit” de pe vremea comunismului: 95% dintre ei detin locuinte in proprietate, iar majoritatea (89%) isi caracterizeaza locuinta ca fiind foarte buna, buna sau satisfacatoare.
In plus, batranii din Romania mai au o satisfactie: viata de familie. Majoritatea (65%) descriu relatiile de familie ca fiind bune sau foarte bune, 21,8% - satisfacatoare, si doar 3,5% - proaste sau foarte proaste.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea