Social

Europa romilor

Problema romilor a dobandit peste noapte dimensiuni europene si criza asimilarii acestora ameninta ca un incendiu administratiile locale de peste tot.
 
La o privire cat de cat atenta se observa la populatia tiganeasca o realitate cumplita: unii foarte bogati si altii extrem de saraci. Atata vreme cat nu avem in etnia tiganeasca clasa de mijloc nu vom avea rezultate. Absenta acesteia arata ca nu s-a facut mai nimic pentru romi. Avem, pe de o parte, tigani care se hranesc din gunoaie si-i avem pe marii bastani din Timisoara, ca o cireasa pe tortul nefericirilor tiganilor scormonitori prin tomberoane. Ce au facut in tot acest timp competentele autoritati europene: au strambat subtire din nas. Am fost pusi la zid ca dam foc caselor tiganesti pe la Hadareni, ca romanii isi fac singuri dreptate.

S-a spus ca asta este expresia unei tari care nu e departe de tiganie in politica, administratie, mentalitate , cultura. Au repetat-o ziarele tabloid carora nu le pasa de normele corectitudinii politice si care, de fapt, exprima mentalul popular. Chiar asa vede lucrurile occidentalul de rand: tiganii si problema lor sunt creatia exclusiva a administratiei romanesti. Numai ca, dupa integrare, problema romilor nu mai e exclusiv a romanilor, este si a Europei vestice. A Europei drepturilor omului. A Europei lui Robert Schumann si a Imnului Bucuriei. Tiganii sunt si ei cetateni comunitari ! Au si ei aceleasi drepturi si aceleasi obligatii care trebuie respectate egal. Ni s-a reprosat ani la rand de catre autoritatile occidentale ca nu am facut nimic pentru integrarea romilor, in timp ce aceiasi subiecti ai grijii demagogice a cancelariilor occidentale isi faureau sub ochii lor cocioabele carora acum populatia le da foc. O minciuna care se razbuna! S-au tinut ani intregi seminarii din care s-au infruptat unii si altii despre problema tiganeasca si nimeni din etnie nu a beneficiat de mai nimic. Trebuie privit adevarul direct in fata cu pragmatism si luciditate. Sefii de la Bruxelles vor trebui sa se obisnuiasca cu inevitabilul vietii: tiganii acestia, altii decat aceia din ansamblurile folclorice, sunt si ei europeni comunitari. In loc de seminarii si vorbarii lemnoase e nevoie pentru ei de certificate de nastere si de carti de identitate . De aici incepe totul!

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea