Social

Europa angajeaza Romania sa-i pazeasca granitele

Ministrul britanic pentru Afaceri Europene, Douglas Alexander, se afla azi la Bucuresti. Intr-un interviu acordat ziarului 2, Alexander reafirma sprijinul Marii Britanii pentru aderarea Romaniei .

In citeva luni, UE trebuie sa ia o decizie cu privire la data aderarii Romaniei. Credeti ca aceasta va fi 2007 sau 2008?

Progresul identificat in raportul de tara al Comisiei Europene din octombrie 2005 este un factor incurajator. Premierul britanic Tony Blair a fost primul lider european care a solicitat deschiderea negocierilor de aderare cu Romania in 1999. Vizita mea din aceasta saptamina evidentiaza sprijinul constant al Marii Britanii pentru aderarea Romaniei la UE. Romania a parcurs un drum lung din 1999 incoace si ar trebui sa fie mindra de realizarile sale, dar este prea devreme in acest moment pentru a face speculatii cu privire la concluziile raportului de monitorizare al Comisiei Europene, din luna mai.

Care sint principalele obstacole in calea aderarii Romaniei la UE?

Dupa aderare, Romania va avea a doua cea mai extinsa granita externa a UE. Statele membre se vor baza pe infrastructura si resursele umane ale Romaniei de la frontiera pentru a asigura securitatea interna a Uniunii. Fara capacitatea de a absorbi fondurile structurale si de coeziune si de a implementa programele aferente, Romania nu va putea accesa toate fondurile comunitare alocate. Cea mai mare provocare in ce priveste aderarea in 2007 este insa lupta impotriva coruptiei. Guvernul Romaniei trebuie sa se ocupe urgent de problema coruptiei la nivel inalt pe care Uniunea Europeana nu o poate ignora nu in ultimul rind din cauza fondurilor importante pe care Romania le va obtine dupa aderare. Guvernul Romaniei a aratat deja ca este hotarit sa rezolve aceste probleme si am observat deja unele progrese, dar mai sint multe de facut.

Cind va ridica Marea Britanie vizele pentru Romania?

Marea Britanie a fost unul dintre cele trei state membre care au deschis piata fortei de munca pentru cele opt tari care au aderat la UE in 2004. Aceasta a avut un efect pozitiv asupra economiei noastre si a pietei fortei de munca, in special in administratia publica, managementul afacerilor, sanatate si agricultura. Cooperam strins cu autoritatile romane pentru a rezolva o serie de probleme legate de imigratie, care ne-au impiedicat sa ridicam vizele pentru romani.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea