Social

#soros #romani #spania #munca

Euronavetistii s-ar intoarce in tara pentru o mie de euro

Trei sferturi dintre romanii care au plecat sa munceasca in Spania ar reveni acasa. 30% din ei sunt hotarati sa revina in urmatorii cinci ani pentru a-si reintregi familiile.

Un studiu realizat de Fundatia Soros Romania arata ca romanii care s-ar intoarce primii acasa sunt cei nemultumiti de starea lor de sanatate si cei care sunt angajati ilegal.

Studiul "Comunitati romanesti in Spania" arata ca aproape jumatate dintre romanii din Comunitatea Autonoma Madrid ar putea sa revina in tara in urmatorii cinci ani.

29% dintre romani nu mai vor sa revina in tara, dar restul au planuri de repatriere pentru urmatorii ani. Opiniile romanilor nu au fost afectate prea mult de criza economica, desi efectele ei se simteau semnificativ in momentul efectuarii sondajului.

"Depinde de raportul intre criza din Romania si cea din Spania. Daca va fi mai accentuata criza noastra decat a lor, atunci nu se intorc mai multi decat am prevazut. Apoi, depinde si de cat dureaza aceasta criza in Spania. Din punctul acesta de vedere ne asteptam la o noua categorie de migranti, de revenire temporara: vin acasa cand e criza acolo, ca e scump, n-au unde lucra, dar nu sunt hotarati sa ramana", spune profesorul Dumitru Sandu, care a lucrat la proiectul Fundatiei Soros , citat de Evenimentul Zilei.

Motivul principal pentru care se intorc romanii din Spania sunt copiii lasati in tara. Probabilitatea cea mai mare de revenire in tara o au cei cu venituri relativ ridicate in Spania (peste media de aproximativ 1.400 euro pe luna). Venitul minim pe care sunt dispusi acestia sa il accepte la revenirea in tara este de 1.000 euro.

Mai multe detalii, pe site-ul oficial al Fundatiei Soros Romania

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea