Social

Esca si Teo, vanate de CNA

Consiliul National al Audiovizualului urmareste fiecare cuvintel al prezentatorilor de radio si tv si ii da ca exemplu negativ pe cei care incalca regulile gramaticale. Pe site-ul oficial al CNA, curiosii pot citi ce greseli le-au scapat VIP-urilor de-a lungul vremii si cum ar fi fost potrivit sa se exprime. Iar prezentatoarele Teo Trandafir si Andreea Esca sunt mentionate cel mai des in rapoartele institutiei.

"Ne bucuram ca am avut bucuria..." spunea Teo intr-una dintre emisiunile care-i poarta numele, perla care nu a fost trecuta cu vederea de repezentantii CNA. Pe site-ul www.cna.ro, frumos impartite pe categorii, dupa postul tv sau radio, dar si dupa tipul de eroare - de sintaxa, topica, accent, pronuntie etc. -, sunt prezentate greselile pe care vedetele din Romania le-au facut de-a lungul carierei lor. Nici macar glumele lingvistice incercate de Teo nu au trecut neobservate. Asa ca este metionata pe lista neagra cu fraze de tipul: "Ca noi ne raseram" sau "E barbatul lu' Tanta". Chiar daca este greu de crezut ca fosta profesoara de limba engleza nu stie care este formula corecta.

AUREOLA MAMARA
"Haideti sa vedem", "haideti sa vorbim" sunt clisee ce apartin limbajului familiar, folosite in mod frecvent de catre prezentatoarea Andreea Esca. Dar care nu sunt nici pe departe la fel de grave ca replica lui Mihai Dobrovolski, care si-a indus in eroare ascultatorii spunandu-le cate ceva despre "aureola mamara", termenul corect fiind "areola". Mentionata este si Cristina Topescu. Si asta pentru ca a spus la Focus (Prima Tv) ca "partenerii prefera sa traga pe dreapta", cand corect ar fi fost "sa doarma", dar si pentru ca a facut referire la "Manastirea Neamtului", cand corect ar fi fost "Manastirea Neamt".

BARBATII SUNT MAI MULTE

Una dintre premiante ar trebui sa fie Gabrielea Vranceanu-Firea, care si-a anuntat telespectatorii: "Incepem Observatorul cu un viol in grup", dar e concurata de Andreea Liptak cu replica: "Barbatii sunt mai multe decat femeile". Iar colega Alessandra Stoicescu sta la fel de prost la capitului acorduri: "a primit 7 ani de inchisoare, pedeapsa pe care acum ii ispaseste la Iasi".

TALC-SOU

Multa lume ar putea crede ca Radu Moraru face acuzativul sa-si dea pumni in gura in timpul emisiunilor sale. "Dar Simona Marinescu, de ce ati jignit-o?", uitand cu totul de prepozitia "pe". In plus, omul de televiziune si-a intrebat franc unul dintre invitati: "Nu te-ai gandit mai acut?", care ar putea sa se traduca, conform DEX, prin "mai ascutit, mai adanc".

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea