Social

Epistola lui Patriciu catre cotrocean si victorian

Scrisoarea pe care seful companiei Rompetrol , Dinu Patriciu, a adresat-o presedintelui Traian Basescu si premierului Calin Popescu Tariceanu nu a starnit nici o reactie oficiala . Daca primul-ministru a refuzat sa faca vreun comentariu pe marginea epistolei, motivand ca nu a citit-o, de la Cotroceni i s-a dat doar "confirmarea de primire" si asigurarea ca va primi un raspuns de la Compartimentul Probleme Cetatenesti al presedintiei, la fel cum s-a intamplat si in cazul cererii de audienta la presedinte.






Nu este o noutate pentru nimeni ca intre Traian Basescu si Dinu Patriciu exista relatii pentru care defintia "de gheata" ar fi prea calda. Basescu a inceput insa sa tune si sa fulgere la adresa presedintelui Rompetrol numai dupa jenantul episod al "demisiei irevocabile" a premierului Calin Popescu Tariceanu, cand Patriciu a fost acuzat ca este unul dintre cei doi oameni de afaceri (alaturi de Peter Imre ) care l-au convins pe primul-ministru sa nu renunte la functie si, implicit, sa nu dea posibilitatea organizarii de alegeri anticipate. Ca decizia premierului a fost o greseala o demonstreaza situatia actuala, in care opozitia alaturi de Curtea Constitutionla si sindicate au trimis fragila coalitie guvernamentala in corzi.


Scrisoare cu alibi


Demersul epistolar al petrolistului Patriciu, prin care acesta le-a cerut lui Basescu si Tariceanu sa solicite Parchetului (fara referiri concrete la dosarul Rompetrol) o "conduita adecvata si conforma exigentelor sale", vine dupa cererile de audienta, acceptata de premier si ignorata de presedinte.

Patriciu le sugereaza si ce sa ceara procurorilor: "Solicitarea ar urma sa includa, daca sunteti de acord in aceasta delicata chestiune, lamurirea ca procurorii nu sunt evaluati cu precadere in functie de numarul condamnarilor pe care le determina indiferent de mijloacele folosite, dar totodata si in functie de diligenta depusa in vederea respectarii garantiilor procesuale ale dreptului la aparare si justetea alocarii resurselor in activitatea de urmarire penala". "Nu am citit inca scrisoarea si nu cunosc continutul ei, astfel ca ma abtin sa fac un comentariu pe aceasta tema", a raspuns ieri premierul Tariceanu intrebarilor presei in legatura cu acest subiect.

Chestiuni din scrisoare au fost ridicate de presedintele Rompetrol si in timpul audientei care i-a fost acordata de premier, asa ca, din acest punct de vedere, epistola trimisa premierului pare redundanta. In schimb, ea poate reprezenta un alibi pentru Tariceanu, acuzat ca a intervenit abuziv la procurorul general al Romaniei, in favoarea vechiului sau prieten, Dinu Patriciu. In scrisoare, petrolistul ii aminteste sefului executivului ca poate interveni in asemenea cazuri, pentru ca el coordoneaza si activitatea Ministerului Justitiei, in vederea respectarii ordinii de drept.


Am prieteni si dusmani


Justificarea adresarii unei scrisori si catre Traian Basescu este diferita. Patriciu spune in scrisoarea adresata presedintelui ca demersul sau se bazeaza pe rolul prevazut de Constitutie pentru seful statului, respectiv "acela de a veghea la buna functionare a autoritatilor publice si la respectarea Constitutiei (articolul 80, alineatul 2), inclusiv a principiului constitutional al prezumtiei de nevinovatie in cursul anchetelor". Este greu de crezut insa ca demersul va avea vreun rezultat pozitiv, mai ales ca atat Patriciu, cat si alti liberali au acuzat ca dosarul Rompetrol ar fi unul politic si au aratat cu degetul catre Cotroceni. Mai mult, o serie de analisti politici considera ca Dinu Patriciu este "calcaiul lui Achile" pentru prietenul sau vechi, premierul Tariceanu, si ca presedintele Basescu se va folosi de aceasta vulnerabilitate in razboiul "pe fata" declarat de liberali la adresa sa, prin iesirile publice din ultimele doua zile.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea