Social

#rujeola emigranti #epidemie rujeola #rujeola

Epidemia de rujeola a pornit de la copilul unor imigranti! Anuntul medicilor

Epidemia de rujeola cu care Romania se confrunta in aceasta perioada, cea mai grava din ultimii ani, a pornit de la copilul nevaccinat al unor imigranti, care a ajuns in colectivitate, scrie adevarul.ro.

675 de copii din 23 de judete au fost depistati cu rujeola in ultimele 8 luni, in crestere cu 92% fata de anul trecut. Cele mai multe cazuri au fost la granita dintre judetele Bistrita Nasaud si Cluj.

Oficialii din Institutul National de Sanatate Publica (INSP) suspecteaza ca focarul din zona respectiva a pornit de la un copil al unui imigrant, care nu era vaccinat. Concret, 219 cazuri au fost inregistrate la granita dintre cele doua judete, urmatoarele in top fiind Muresul, cu 145 de cazuri, Aradul, cu 113 cazuri si Timisul, cu 71 de cazuri confirmate in ultimele opt luni.

“In cazul acestei epidemii de rujeola, ea este rezultatul campaniei antivaccinare, pentru ca ser am avut. Marea majoritate a focarelor in care sunt concentrate aceste cazuri sunt din zone in care avem si diverse culte religioase, dar si comunitati intregi de romi care sunt mobili si care nu sunt vaccinati, cum este situatia cazurilor aflate la granita intre Bistrita si Cluj, unde au fost inregistrati si imigranti. Consecintele sunt devastatoare, apar decese, complicatii si suprainfectii”, a declarat medicul de familie Sandra Alexiu, vicepresedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei.

“Micutii care au s-au stins au decedat in urma unor complicatii ale bolii. Noi am mai avut epidemie de rujeola in anul 2011, apoi a fost o perioada de liniste. inca de anul trecut am anuntat ca anul acesta vor fi focare de rujeola, chiar in judetele care sufera acum cel mai tare. Problema e ca vaccinati la fel de putin sunt peste tot, nu doar in judetele in care avem cele mai multe cazuri. Intentia noastra este sa ii facem pe parinti sa isi vaccineze copiii si sa inteleaga riscurile la care sunt supusi cei mici daca nu sunt imunizati”, a declarat, medicul Adriana Pistol, sefa Institutului National de Sanatate Publica (INSP).

Sursa foto: vaxtruth.org

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea