Social

#alegeri parlamentare 2008 #guvernul romaniei #desemnat premier #primar cluj #emil boc

Emil Boc, cel mai tanar premier de dupa 1990

Emil Boc, desemnat de presedintele Traian Basescu ca nou premier insarcinat cu formarea Guvernului, ar putea deveni, daca va fi investit de Parlament, cel mai tanar premier, la doar 42 de ani si dupa doar opt ani de politica.

Cunoscut ca un sustinator al presedintelui Traian Basescu, Emil Boc este primarul municipiului Cluj-Napoca si presedinte al Partidului Democrat Liberal.

Inainte de alegerile din 30 noiembrie, Boc declara ca va demisiona de la conducerea PDL daca partidul nu va ajunge la guvernare.

Nascut la 6 iunie 1966, in localitatea Rachitele din judetul Cluj, a absolvit Facultatea de Istorie si Filosofie (1991) si cea de Drept (1995) din Cluj-Napoca, obtinand titlul de Doctor in stiinte politice si filosofie politica in 2000.

Este avocat in Baroul cluj din 1996. S-a afirmat in zona universitara, in prezent fiind conferentiar universitar la Facultatea de Stiinte Politice si Administratie Publica si la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii clujene.

Este membru al Asociatiei Americane de Stiinte Politice si al Societatii Romane de Stiinte Politice. Este casatorit si are doua fete.

Deputat PD, in 2000

Profesia de jurist si-a pus amprenta asupra prestatiei sale politice, el impresionand inca de la primele aparitii publice prin claritate si concretete.

In anul 2000 devine presedinte al Biroului Permanent Judetean al PD Cluj. In urma alegerilor parlamentare din 26 noiembrie 2000, este ales deputat din partea PD in circumscriptia electorala nr. 13 Cluj.

In 2001 devine vicepresedinte al Comisiei Juridice din Camera Deputatilor. La 24 octombrie 2003, este ales in functia de presedinte executiv al PD. In acelasi an, in decembrie, este ales lider al grupului PD din Camera Deputatilor.

Dupa alegerea sa ca deputat in 2000, in circumscriptia electorala nr. 13 Cluj, Emil Boc a fost, in perioada guvernarii PSD, 2001-2004, unul dintre deputatii cei mai activi si principalii critici ai social-democratilor.

In ultimul an al legislaturii, proiectele legislative initiate si promovate de el, alaturi de alti colegi democrati, au devenit legi, printre acestea aflandu-se cea a alegerilor autoritatilor administratiei publice locale, a Camerei si Senatului sau a presedintelui Romaniei. Dupa ce a castigat Primaria Cluj-Napoca, Boc a renuntat la mandatul de deputat, in iulie 2004.

Primar de Cluj

La alegerile locale din 2004, dupa o confruntare cu Ioan Rus, a castigat primaria Clujului, cu 56,26% fata de procentul de 43,74 obtinut de Rus, in al doilea tur.

In primul tur, avantajul a fost de partea social-dmocratului Ioan Rus, care a obtinut 40,17% din voturi, cu aproape 10 procente mai mult decat Boc - 33,12%. Boc a reusit sa-l elimine din cursa pe contracandidatul Gheorghe Funar (PRM), care detinuse mandatul de primar al Clujului vreme de 12 ani.

La jumatatea mandatului sau de primar, 57% dintre clujeni se declarau insa nemultumiti de ritmul in care primaria le-a rezolvat problemele, una din cauze fiind desele calatorii ale primarului la Bucuresti, potrivit unui sondaj din martie - aprilie 2006 facut de Facultatea de Stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii din cadrul Universitatii "Babes-Bolyai".

In 2008 a fost reales in functia de primar al Clujului, cu 76,2% din voturi.

Presedinte PD

Consacrarea politica a venit dupa preluarea mandatului de presedinte al PD, dupa ce Traian Basescu a devenit seful statului in urma alegerilor din 2004. In perioada 2004-2005, a fost presedinte interimar al PD, pana la alegerea sa in iunie 2005 ca presedinte al Pdemocratilor. In aceeasi luna, doctrina social-democrata a partidului a fost schimbata cu cea populara, promovata de Boc. PD incepea astfel demersurile de aderaer la PPE, finalizate ulterior.

Identitatea lui Boc a fost afectata de ancorarea la discursul impus de fostul lider al democratilor, Traian Basescu. Pe parcursul carierei sale politice, Boc a fost acuzat in repetate randuri atat de adversarii sai politici, cat si de o anumita parte a presei, ca ar fi un politician fara personalitate, o portavoce a presedintelui Traian Basescu.

In ultimii doi ani, Boc a fost acuzat ca "il ia in brate pe Basescu", expresia apartinandu-i fostului presedinte Ion Iliescu, in februarie 2007. Boc ii acuzase pe Iliescu si Emil Constantinescu ca s-au complacut "in apa calduta a complicitatii cu coruptia".

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea