Social

#diicot #procuror #vanzare #embrion #copil

Embrioni de vanzare, in atentia DIICOT

Traficul de embrioni umani a devenit subiectul unui dosar aflat in lucru la procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata (DIICOT). Clinica bucuresteana Sabyc a intrat in atentia procurorilor, dupa ce procurorii au aflat ca aici s-ar face trafic international cu ovule.

Procurorii au chemat ieri la audieri persoane implicate in acest caz. Printre acestea se afla medici, dar si donatori care si-au oferit, contra cost, celulele pentru a fi obtinuti embrioni umani. Potrivit "Ieseanul", printre cei audiati s-au aflat si cateva cupluri care au platit bani grei pentru inseminare artificiala in centrul medical respectiv.

In aceasta dimineata trei dintre persoanele audiate au fost retinute pentru 24 de ore de catre procurori, cu propunerea de arest preventiv . Cei trei retinuti sunt doctorii Gov Klein, Yair Miron si Cecilia Borzea, care se ocupa cu relatiile cu clientii. 

Potrivit anchetatorilor, reprezentantii clinicii racolau familii din strainatate care nu puteau aveau copii, pe care le aduceau in Romania pentru fertilizare in vitro . Tot reprezentantii clinicii ii gaseau si pe cei care donau ovule, contra unor sume de bani, majoritatea acestora fiind romani. Cei trei sunt acuzati de trafic international cu celule umane.

Printre cele 28 de persoane chemate la o noua serie de audieri se afla si cetateni israelieni si polonezi, dupa cum noteaza Adevarul. Pentru persoanele audiate autoritatile au dat si interdictii de parasire a tarii.

Conform Realitatea TV, clinica Sabyc functioneaza de 10 ani, insa acreditarea ei pentru fertilizari in vitro nu a putut fi confirmata de functionarii Ministerului Sanatatii. Directorul Agentiei Nationale de Transplant, Victor Zota, a declarat in aceasta dimineata ca aceasta clinica functiona fara autorizatie.

Romania a mai fost implicata intr-un astfel scandal in 2005, atunci cand clinica Global Art a fost descoperita ca facea trafic cu embrioni si sperma umana, In urma anchetei s-a descoperit faptul ca 400 de femei au donat ovule asa numitei "fabrici de bebelusi la borcan". Femeile isi donau celulele pentru sume intre 200-300 dolari, materialul genetic ajungand in tari din Europa si Statele Unite.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea