Social

Elvetia–Turcia 1-2: Fiii ploii, eliminati!

Cea de-a doua partida jucata miercuri seara in cadrul turneului final a tras linie in clasamentul Grupei A. Chiar daca gazdele si-au dorit enorm victoria in fata propriilor fani, turcii lui Fatih Terim au fost in zi de gratie, reusind sa isi adjudece toate cele trei puncte puse in joc. Dupa acest rezultat, Elvetia se vede nevoita de a juca in fata Portugaliei doar pentru palmares, gazdele fiind eliminate matematic inca din aceasta faza, in timp ce lusitanii sunt deja calificati.

Chiar daca turcii au inceput partida intr-un ritm furibund, dorind parca sa regleze conturile imediat dupa fluierul de start, jocul a fost domolit imediat de gazde. Cele doua echipe s-au studiat indelung, cu siguranta din cauza mizei enorme a meciului. Ostilitatile au continuat cam in acelasi ritm pana cand ploaia a stricat orice strategie a tehnicienilor. Partida s-a transformat intr-una jucata pe contre, iar elvetienii au trimis primul sut pe poarta in minutul 19, prin Imler, sut retinut de Volkan in doi timpi. Raspunsul s-a dorit a fi dat de Tuncay, insa initiativa turcilor a fost oprita imediat de fundasii adversi.

Dar atacantul Semilunei a fost oprit prin fault in minutul 28, dupa ce reusise sa treaca de inepuizabilul Magnin. Lovitura libera a fost executata in forta, iar turcii puteau deschide scorul la devierea balonului care s-a asezat pe capul lui Turan, insa mingea a ricosat in bara, parasind apoi spatiul de joc. Lovitura de gratie a fost data patru minute mai tarziu, la un contraatac al elvetienilor. Derdiyok a patruns bine pe partea dreapta, Volkan a iesit hazardat, pasa a ajuns in fata portii goale, iar Yakin a indeplinit o formalitate, inscriind impotriva patriei-mama.

Faza golului s-a repetat in minutul 34, de data aceasta Yakin ratand incredibil din cinci metri, trimitand peste transversala. Pana la pauza, turcii au suferit enorm, fragmentand jocul prin faulturi dure, in dorinta de a nu primi si al doilea gol. Benaglio nu a avut nicio problema in fata ofensivei sterse purtate de Altintop si Gokdeniz, retinand precis absolut toate centrarile.

Dupa iesirea de la cabine, tensiunea meciului si-a spus din plin cuvantul. Elvetienii s-au aruncat in atac, insa turcii au obtinut o lovitura libera, iar la reluare Balta a cazut in careu. Lubos Michel a vazut hentul comis de jucatorul intins pe gazon, acordandu-i si un cartonas galben .

Gazdele au raspuns in doua randuri, prin actiunile periculoase ale lui Barnetta (‘52) si Behrami (’55), dar ambele suturi au ocolit cadrul portii lui Volkan. Lucru care i-a inrait si mai tare pe turci, atat de tare incat au egalat la o distanta de numai doua minute. Semit Senturk, golgeterul campionatului Turciei, a marcat cu o superba lovitura de cap din careu, dupa ce a primit o centrare pe masura din partea dreapta, de la Nihat.

Magnin nu a mai stat pe ganduri apoi, fiind hotarat sa isi readuca echipa in avantaj, dar sutul sau din minutul 61 a ocolit cu putin vinclul. Peste alte 11 minute, nou-intratul Volanthen a oferit clipe de magie, dribland cinci adversari, dar fiind in cele din urma deposedat in careu. In faza imediat urmatoare, turcii puteau intra in avantaj, daca Nihat ajungea pasa trimisa genial de Tuncay in fata portii. Nici Altintop nu a fost mai presus, irosind cu nonsalanta lovitura libera din minutul 76.

Dupa o serie de faulturi tactice, gazdele au scapat senzational pe contraatac, in situatie de trei la unu. Insa sutul lui Yakin a fost respins providential de Volkan, ca apoi portarul turc sa retina eroic balonul de la picioarele lui Cabanas. Actiunea a continuat de partea gazdelor, dar nici Magnin sau Imler nu au reusit sa isi treaca numele pe tabela.

Si cand toata lumea se astepta ca centralul sa puna capat partidei, elevii lui Terim au dat lovitura de gratie in ultimul minut de prelungiri. Arda Turan si-a dorit mai mult de la o faza care parea sortita esecului, trimitand un sut spectaculos de la 16 metri, imparabil pentru Benaglio. Intreaga banca tehnica a turcilor a sarit in aer, la fel ca si fanii Semilunii din tribune, sarbatorind o victorie extrem de importanta, care ii pastreaza in carti pentru calificari.

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea