Social

Efectul Kosovo dauneaza Poloniei

Incurajata de precedentul creat in Balcani, Silezia vrea autonomie.

Desi negat cu vehementa de sponsorii sai, precedentul Kosovo continua sa-si produca efectul in spatiul european. Ultima tara afectata pare a fi Polonia.

Polonezii din Silezia i-au trimis premierului Donald Tusk o petitie prin care cer modificarea Constitutiei tarii. Scopul: dobandirea autonomiei. Daca nu vor primi satisfactie, separatistii, reprezentati de Miscarea pentru autonomia Sileziei, ameninta cu separarea regiunii de Polonia.

O petitie similara a fost trimisa si Seimului care, impreuna cu Senatul (cele doua camere ale parlamentului de la Varsovia), a aprobat legea privind minoritatile nationale si etnice si limbile regionale. Aceasta lege mentioneaza noua nationalitati si patru grupuri etnice pe teritoriul Poloniei, dar nu si comunitatea din Silezia, cu toate ca, la ultimul recensamant , 173.000 de persoane s-au declarat de „nationalitate sileziana".

„Nationalitatea sileziana"

In paralel, Miscarea pentru autonomia Sileziei a facut o plangere la Curtea Europeana de la Strasbourg deoarece tribunalul din Katowice, care nu recunoaste „nationalitatea sileziana", a refuzat inregistrarea Uniunii silezienilor. Asta, in ciuda faptului ca altor comunitati regionale din Polonia nu li s-a refuzat acest drept.

Recent, reprezentantii miscarii au organizat o manifestatie de protest in fata sediului guvernului polonez, la care au participat peste 100 de persoane „dotate" cu steagurile galben-albastre ale Sileziei Superioare.

Un litigiu vechi de decenii

Desi, asa cum apreciaza analistii, actualul demers al silezienilor reprezinta o reactie la evenimentele din Kosovo, problema dateaza de mai multe decenii.

Din 1920 pana in 1939, in Silezia, care era impartita intre Germania nazista si Polonia, problemele legate de limba, educatie, erau rezolvate de Seimul Sileziei Superioare (partea poloneza), finantat din bugetul local.

Statul polonez avea prerogative doar in ceea ce priveste domeniul politicii externe si al apararii.Situatia economica prezenta situeaza Silezia printre regiunile cele mai sarace din Polonia, deoarece, dupa inchiderea minelor de carbune din zona si a uzinelor metalurgice, o buna parte a populatiei a ramas fara un loc de munca.

Silezia si sensibilitatile germane

Silezia, candva principat al Sfantului Imperiu Romano-German, este azi o regiune divizata intre Polonia (cea mai mare parte), Cehia si Germania. Dupa Primul Razboi Mondial , o parte a revenit nou-createi Cehoslovacii (Silezia Sudeta), o parte a ramas Germaniei (in Saxonia), iar restul a fost atribuit Poloniei.

In 1945, cand intreaga Silezie Superioara si cea mai mare parte a Sileziei Inferioare revin Poloniei, polonezii expulzeaza „manu militari" majoritatea populatiei germane, revenita in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Circa un milion de etnici germani au ramas totusi pe loc.

Calificati drept „polonezi germanizati", ei au fost supusi unei politici de „repolonizare". Dupa caderea regimului comunist, germanii expulzati au inceput sa-si revendice proprietatile, iar circa 400 mii de silezieni si-au revendicat originea germana.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea