Social

Educatia are Pact, dar risca sa ramana fara elevi si studenti

In timp ce politicienii romani ingroapa invatamantul in hartii, universitati straine recruteaza cei mai buni studenti prin oferte concrete. Salutat cu urale de clasa politica devenita brusc grijulie fata de acest domeniu intr -un an electoral, pactul pentru Educatie este contestat de liderii sindicatelor precum si de personalitatile din domeniu. Ei acuza Executivul ca nu exista nicio garantie a respectarii lui, mai ales ca semnarea pactului a fost urmata de anuntarea unei reduceri bugetare de 200 milioane de lei pentru Educatie. Intre timp, universitati de prestigiu din lume vin in aceasta luna in Romania pentru a face studentilor oferte concrete si avantajoase de studiu. Dupa aproape 20 de ani de reforme incepute si neterminate in Educatie, politicienii au semnat un pact care ar trebui sa puna bazele unei strategii de reforma reala in sistemul educational romanesc. Strategia ar urma sa fie elaborata intr-un an si jumatate, ceea ce pune insa sub semnul intrebarii soarta noului pachet de legi ale Educatiei elaborat de Ministerul Educatiei. Razvan Bobulescu, presedintele Federatiei Sindicale "Alma Mater", spune ca "despre lucrurile continute in pact se vorbeste de ani de zile. Nu s-a descoperit acum oul lui Columb. E bine insa ca se doreste ca acest pact sa devina un document strategic". In opinia sefilor Federatiei Nationale "Spiru Haret", un viitor pachet de legi peste 18 luni atesta "falimentul politic al actualului pachet legislativ", care se dovedeste impreuna cu intreaga procedura a negocierilor si dezbaterii nationale organizate de Ministerul Educatiei "o imensa cacealma, minciuna si pierdere de timp". Liderii Federatiei Sindicale "Spiru Haret" au calificat gestul Executivului de a reduce cu 200 milioane de lei bugetul Educatiei in chiar ziua semnarii pactului drept "o culme a ipocriziei".

Tinerii stau cu ochii pe universitatile occidentale

Dincolo de hartiile semnate si parafate la nivel inalt referitoare la soarta Educatiei, tot mai multi absolventi de liceu stau cu ochii pe universitatile din Occident. Prof. Lidia Marinescu, directorul Colegiului National „Elena Ghiba Birta" din Arad, spune ca se poate vorbi despre un exod al absolventilor catre universitati din Franta, Italia sau SUA. „Cei care aleg sa studieze afara cauta, in primul rand, alte specializari. De asemenea, exista posibilitatea sa primeasca burse, ceea ce inseamna reducerea taxelor de scolarizare", ne-a declarat prof. Lidia Marinescu. La sfarsitul saptamanii viitoare, in mai multe orase din Romania va fi organizat unul dintre cele mai prestigioase targuri universitare: RIUF (Romanian International University Fair), editia 2008. Centre universitare de top din 15 tari europene si din SUA vor incerca sa-si atraga studentii. Studiile universitare in tari precum Austria, Danemarca, Franta sau SUA au devenit din ce in ce mai accesibile studentilor romani prin programul de burse si imprumuturi oferite de institutii internationale. In plus, pe langa bursa, studentii pot gasi de lucru in campusurile universitare suplimentan­du-si astfel veniturile cu 700-900 de euro/luna.

Obiective continute in Pactul National pentru Educatie

- Intre 2008-2013, Romania sa-si dezvolte un sistem educational bazat pe valori, competenta si responsabilitate; - Schimbarea infrastructurii mentale a societatii romanesti prin educatie; - Generarea sustenabila a unei resurse umane nationale inalt competitive. „La noi nu se reuseste depasirea imposturii, care sfarma credibilitatea proiectelor: cer performante persoane care nu le au, fac morala cei care o incalca, pretind reforme cei care li s-au opus. In alte tari, reformele tranzitiei au fost duse la capat, la noi se inventeaza apa calda". Andrei Marga, rectorul Universitatii „Babes-Bolyai", fost ministru al educatiei „Eu am agreat intotdeauna ideea unui pact national pentru Educatie. El inseamna asumarea politica a ideii de continuitate in invatamant. Ideea de coerenta a lipsit tot timpul din zona Educatiei. Ce solicitam noi, cei de la Educatie, nu avea acoperire, sustinere, la Ministerul Muncii si tot asa". Mihail Hardau, profesor universitar, fost ministru al educatiei „Asteptam un astfel de pact. Evident ca e tarziu, dar daca tinem cont ca s-ar fi putut intarzia mult mai mult, e bine si acum. Trebuie ca acest pact sa se materializeze in niste legi coerente ale invatamantului, care sa nu intarzie mai mult de 8-10 luni". Ion Gheorghe Rosca, rectorul Academiei de Studii Economice din Bucuresti Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea