Social

Dupa semnare incepe greul: ratificarea

Fiecare tara membra ratifica Tratatul potrivit propriilor proceduri constitutionale. De exemplu, in Olanda tratatul privind extinderea cu 10 state a fost adoptat printr-o declaratie unanima si semnat de Regina Beatrix, iar in Suedia prin aclamatii. In Germania, prima extindere a intimpinat o singura opozitie si patru abtineri, dar in majoritatea statelor europene a trecut cu unanimitate de voturi. Tratatul trebuie ratificat de toate tarile semnatare, inclusiv de Romania si Bulgaria. Lobby romanesc

Romania si Bulgaria au primit un da de principiu, dar exista o multime de critici privind indeplinirea criteriilor politice si economice de aderare, care s-ar putea transforma in unele tari in voturi impotriva. Negociatorul roman, Leonard Orban , atrage atentia ca, pe linga campania de lobby, strategia infailibila de sensibilizare a parlamentelor europene este reforma, progresele mai ales in punctele sensibile, justitia si concurenta, care trebuie comunicate. Autoritatile de la Bucuresti au avut deja discutii pe tema ratificarii cu oficialii germani si unguri.
Votul dreptei germane depinde de lupta anticoruptie

Cu ocazia vizitei la Berlin, presedintele Traian Basescu a obtinut asigurari ca nu vom avea piedici din partea Parlamentului Germaniei. Cu toate acestea, de acolo s-au auzit cele mai multe voci in favoarea aminarii aderarii Romaniei. Uniunea Crestin Democrata si Uniunea Crestin Sociala din Bavaria au sustinut ca tara noastra se confrunta cu un fenomen generalizat de coruptie. Chiar in preziua semnarii premierul bavarez Edmund Stoiber, liderul UCS, a adresat cancelarului Gerhard SchrAder o cerere de inasprire a conditiilor din tratatele de aderare ale Romaniei si Bulgariei, in ceea ce priveste forta de munca si serviciile ieftine.
Bechtel si legea minoritatilor influenteaza votul Budapestei

Romania a propus Ungariei sa fie printre primele state care ratifica tratatul de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, ca semn al bunei vecinatati intre tarile noastre si ca recunoastere a progreselor privind drepturile comunitatii maghiare. Legislativul de la Budapesta a fost in fruntea listei parlamentelor care au votat tratatul de admitere a Romaniei in NATO. De data aceasta insa si-a propus sa foloseasca pirghia votului. Solicitarea europarlamentarilor ungari ca Romania sa fie monitorizata pe respectarea drepturilor maghiarimii transilvanene a fost introdusa in textul tratatului, iar Fidesz, membru al Partidului Popular European, care are prima sansa la alegerile de anul viitor, si-a exprimat recent sprijinul conditionat fata de aderarea Romaniei.

Printre criterii s-au numarat drepturile comunitatii maghiare, inclusiv aplicarea principiului subsidiaritatii, retrocedarea proprietatilor bisericesti si protejarea mediului, cu solicitarea de a bloca proiectul Rosia Montana .

Nu este exclus ca, in cazul in care legea minoritatilor nationale, controversata in Romania, nu va trece sau nu va fi adoptata intr-o forma acceptabila pentru UDMR, votul privind tratatul ar putea sa fie aminat sau chiar ca parlamentarii partidului condus de Orban Viktor sa se pronunte impotriva. Surse din UDMR spun ca Budapesta a solicitat Uniunii un punct de vedere legat de problemele comunitatii si ca pe lista s-ar afla si autostrada Bechtel , care ar urma sa lege comunitatile de maghiari din Transilvania de Budapesta, al carei proiect a fost discutat de fosta administratie PSD cu guvernul socialist.
Primul obstacol: raportul din noiembrie

La sfirsitul acestui an, mai precis in luna noiembrie, Comisia Europeana va publica primul raport de monitorizare a progreselor Romaniei in domeniile de pregatire pentru aderare. Daca Romania nu-si va indeplini angajamentele, raportul ar putea contine si propunerea Comisiei de aminare a datei aderarii cu un an. Decizia va fi luata de Consiliul UE, adica de statele membre, cu majoritate calificata pe domeniile Concurenta, Justitie si Afaceri Interne. In procesul de aminare a datei aderarii va fi implicat si Parlamentul European.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea