Social

# traditii si obiceiuri dragobete #traditii dragobete #dragobete

Dragobetele saruta fetele! Traditii si obiceiuri de care sa tii cont astazi

Dragobetele este versiunea romaneasca a celebrei Valentine’s Day. In aceasta zi, la fel cum se intampla de Valentine’s Day, este sarbatorita iubirea. Dragobetele mai inseamna insa si inceputul primaverii si renasterea naturii. 

Cine este Dragobete?

Divinitate mitologica similara lui Eros sau Cupidon, Dragobete este considerat a fi fiul babei Dochia, un barbat chipes si iubaret nevoie mare. Nu este bland precum Sf. Valentin, ci navalnic. Dragobetele era la daci zeul care, ca un "nas cosmic", oficia in cer la inceputul primaverii, nunta tuturor animalelor. In decursul anilor, aceasta traditie s-a extins si in ceea ce ii priveste pe oameni. Astfel, de Dragobete, fetele si baietii se intalnesc pentru ca iubirea lor sa tina tot anul, precum a pasarilor ce se "logodesc" in acesta zi.

Traditii si superstitii de Dragobete 

Ziua de 24 februarie este cea in care trebuie sa-i declari dragostea persoanei care ti-a cucerit inima.

Se spune ca domnii care isi supara iubitele sau nevestele, in aceasta zi vor avea parte de o primavara plina de ghinion.

In aceasta zi nu ai voie sa plangi, pentru ca lacrimile se transforma in necazuri si suparari.

Traditia spune ca de Dragobete, fetele trebuie sa se spele pe fata cu apa din ultima zapada ca sa ramana frumoase.

Daca ploua in ziua de Dragobete, primavara va fi lunga si frumoasa, iar daca auzi pupaza in ziua de Dragobete, vei fi harnic tot anul.

Astazi nu trebuie sa cosi sau sa speli. Doar asa vei avea spor in toate pana la sfarsitul anului.

In zona de sud a Romaniei, o importanta componenta a sarbatorii este “zburatoritul”. La pranz, fetele se intorc in fuga spre sat. Fiecare baiat urmareste fata care ii place. Daca baiatul este suficient de rapid si o ajunge, iar aceasta il place la randul ei, goana se sfarseste printr-un sarut chiar in vazul celorlalti. De aici provine celebra expresie “Dragobetele saruta fetele”.

Sarutul pecetluieste logodna dintre cei doi indragostiti, pentru cel putin un an de zile. De cele mai multe ori, logodna era urmata si de o nunta adevarata.

In credinta populara, cei care participa la Dragobete pe 24 februarie sunt feriti de boli tot restul anului.

Tinerii obisnuiesc sa se imbrace in cele mai bune haine si se intalnesc in centrul satului sau in fata bisericii.

Traditia spune ca cei care nu au petrecut de Dragobete sau nu au vazut o persoana de sex opus nu-si vor gasi iubit/a restul anului.

Sursa foto: pexels.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea