Social

Doua reprezentatii cu Oana Pellea si Sandu Mihai Gruia la Paris

Sub genericul Scenes de vie, Scenes de theatre de Roumanie... mais en francais (Scene de viata, scene de teatru din Romania... dar in franceza), in organizarea Institutului Cultural Roman, Centrul Wallonie-Bruxelles din Paris va gazdui, la sfarsitul saptamanii viitoare, doua reprezentatii de teatru avandu-i ca protagonisti pe Oana Pellea si Sandu Mihai Gruia .

Vineri, 9 mai, va avea loc spectacolul cu piesa Je m'en vais... de Marc Dore, iar sambata, 10 mai, publicul parizian va putea vedea piesa Du pain plein les poches de Matei Visniec. Prezentarea celor doua spectacole romanesti in limba franceza, la Paris, in cadrul aceluiasi proiect, constituie o premiera.

Reprezentatia din prima seara va fi precedata de o conferinta despre teatrul romanesc contemporan, cu titlul " La Belle et la Bete ", sustinuta de teatrologul Marian Popescu. Sambata, spectacolul va fi urmat de un atelier-dezbatere cu participarea actorilor Oana Pellea si Sandu Mihai Gruia, a conferentiarului Marian Popescu si a scriitorului Matei Visniec.

"2 romani, 1 canadian, 250 gr de emotie, 300 gr comedie, un varf de cutit de tristete, 2 nasuri rosii" sunt o parte dintre ingredientele piesei Je m'en vais... (rom.: Ma tot duc...), adaptare libera "dupa William Shakespeare, Marc Dore ... etc", cu scenariul si regia semnate de Marc Dore. Spectacolul a mai fost prezentat, incepand din 1997, la numeroase festivaluri si reuniuni teatrale internationale, in Republica Ceha, Elvetia, Italia, Belgia si Franta, bucurandu-se de o receptare entuziasta.

"Moment de fericire", "Spectacol comic si emotionant", "Fragmente dintr-un dicurs indragostit" sunt cateva dintre titlurile articolelor din presa straina consacrate acestei performante artistice. "Prezenta Oanei Pellea aduce in acest spectacol o poezie aparte. Aceasta mare actrita joaca aici cu o poezie ironica care ne face sa radem printre lacrimi, ca sa il parafrazam pe Cehov. Fragilitatea si speranta fac din aceasta fiinta o intrupare poetica pe fondul unei razvratiri copilaresti" - George Banu, Presedinte al Asociatiei Internationale a Criticilor de Teatru

Du pain plein les poches (rom.: Buzunarul cu paine) de Matei Visniec, prezentata in premiera pariziana, vorbeste despre principiile morale fundamentale pentru natura umana - generozitate, toleranta, reconciliere, concordie.

"«Du pain, plein les poches» este o piesa... traita. Simpla prin situatia dramatica (cum sa salvezi un biet caine cazut intr-un put), ea devine universala, in sensul cel mai dureros al cuvantului, prin evolutia sa. Morala acestei fabule priveste partea invizibila a lasitatilor noastre in calitate de fiinte omenesti. Din prea multa filozofare despre frumusetea actiunii, personajele mele raman paralizate atunci cand chiar e nevoie de o reactie (...)" - Matei visniec

"... un text inteligent, care vorbeste despre noi, asa cum suntem: cinici si superficiali, inteligenti si penibili, generosi si lasi, intr-o lume inghetata in vorbe". - Oana Pellea

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea