Social

#a murit Liliana Tomescu #lumea teatrului in doliu #deces Liliana Tomescu #Liliana Tomescu

Doliu in lumea teatrului. O actrita apreciata de romani, s-a stins din viata! A avut o cariera impresionanta

Este doliu in lumea teatrului romanesc. O actrita cunoscuta, care a jucat timp de peste trei decenii pe scena Teatrului Nottara din Bucuresti a decedat.

Actrita a cunoscut succesul atat in teatru cat si in film, avand o cariera fulminanta de-a lungul vietii. Aceasta a primit inclusiv titlul de “Artista Emerita”, care a stabilit un record absolut in tara noastra.

Actrita Liliana Tomescu a incetat din viata la varsta de 92 de ani, in Suedia, unde era stabilita impreuna cu sotul ei, actorul Lucian Muscurel, in anul 1980.

Cine a fost Liliana Tomescu

Liliana Tomescu s-a nascut in anul 1929 si a fost absolventa a Institutului de Arta Dramatica.

Intre 1950 si 1980 a fost actrita de inalt profil a Teatrului Nottara din Bucuresti. Intr-o perioada de peste 30 de ani, Liliana Tomescu reuseste sa stabileasca cateva recorduri unice si imposibil de egalat: serii de spectacole ale carui numar de reprezentatii este unic in istoria teatrului de pana acum: Pygmalion cca. 500 spectacole, Ciocarlia cca.400, Luna dezmostenitilor peste 600, Schimbul cca. 200, Adio Charlie 870 spectacole. In 1964 i se acorda titlul "Artista Emerita". Un alt record - cea mai tanara a actrita care så fi primit vreodata, la acesta varsta - doar 35 de ani - o asemenea distinctie care, de obicei se acorda spre sfarsitul carierei, potrivit wikipedia.ro.

In 1980 s-a refugiat in Suedia impreuna cu actorul Lucian Muscurel, unde, la scurt timp, i s-a acordat cetatenia suedeza.

In 1981 a absolvit cursurile intensive de limba suedeza de la Universitatea din Göteborg obtinand diploma "SVISS" care ii da dreptul sa lucreze la toate nivelele de limba suedeza, incepand, in felul acesta, sa lucreze ca interpreta, traducatoare si profesoara de "Arta actorului".

In 1991 Primaria orasului Stockholm i-a acordat titlul de "Cetatean de onoare" a orasului ca recunoastere a activitatii sale in domeniul invatamantului de teatru. Oficial a incetat sa lucreze la cativa ani dupa pensionare dar, in particular, continua sa pregateasca candidati la invatamantul de teatru precum si actori care au nevoie de un "coach" particular pentru teatru, film, TV. Unii din cei mai importanti actori suedezi din ultimii 37 de ani au facut primii pasi in teatru sub indrumarea ei. Continua, de asemenea, cu munca de traducator, in special in domeniul dramaturgiei.

Liliana Tomescu, distinctii

Prin Decretul nr. 514 din 18 august 1964 al Consiliului de Stat al Republicii Populare Romine, actritei Liliana Tomescu i s-a acordat titlul de Artist Emerit al Republicii Populare Romine „pentru merite deosebite in activitatea desfasurata in domeniul teatrului, muzicii, artelor plastice si cinematografiei”.

A fost distinsa cu Ordinul Meritul Cultural clasa a IV-a (1967) „pentru merite deosebite in domeniul artei dramatice”.

In anul 2006 Uniunea Teatrala din Romania (UNITER) i-a acordat "Premiul pentru intreaga activitate artistica" referitor la munca depusa timp de peste 30 de ani in teatru, film, TV, radio.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea