Social

#dolanescu #securitate #acuzatii

"Dolanescu a fost creatia Securitatii"

Afirmatii extrem de grave la adresa regretatului interpret de muzica populara Ion Dolanescu sunt lansate de autorul cartii "Confesiunile unui cafegiu".

Intr-o declaratie oferita in exclusivitate ziarului "ring", gheorghe florescu arata ca autoritatile comuniste au inchis ochii la faptul ca rapsodul nu platea statului taxe si impozite pentru toate castigurile sale. in schimbul acestor favoruri, regretatul artist ar fi oferit diverse informatii despre oamenii si locurile pe care le frecventa.

"Ion Dolanescu a fost creatia Securitatii si avea o serie de obligatii foarte mari fata de smecherii de la Finante, din politica comunista, activisti de partid, din Securitate, capi. Toti acestia veneau la el si il intrebau diverse lucruri. El dadea relatii, pe unde a fost, ce-a mai vazut, vreun cocostarc, vreo barza. si el spunea: "Am vazut o barza chioara". "La barza chioara ii face Dumnezeu cuib", acesta era Dolanescu", spune Florescu.

"Avea datorii la Fisc "

Cafegiul sustine ca marele artist „avea mari datorii la Fisc, rezultate din doua fraude importante facute de directorii a doua case de cultura”. Acestia au declarat procurorilor, potrivit lui Florescu, ca erau obligati de catre cunoscuti artisti sa le plateasca sume mai mari decat cele maxime stabilite de lege.

"Venea pentru cel putin 25.000 de lei"


In sprijinul afirmatiilor sale, Florescu reda cele povestite de una dintre victimele unui vestit dosar penal: "In Celula Mortii, am fost cu unul dintre oamenii implicati (director de casa de cultura – n.r.), condamnat la 17 ani de inchisoare pentru o frauda de peste un milion de lei. El a povestit: "Puteam sa le dau artistilor maximum 5.000 de lei. Dolanescu venea pentru cel putin 25.000 de lei si mergea uneori pana la 50.000". Pentru a scoate acesti bani, el facea diferite matrapazlacuri, printre care rularea biletelor de mai multe ori. Cei mai mari artisti ai nostri sunt parte in proces ca martori ai acuzarii, desi, intr-un fel, au fost complici. Fiecare, cu relatiile lui, a scapat".

"Ii jupuia pe bietii tarani"

Legatura artistului cu Securitatea se baza, potrivit lui Florescu, pe informatiile pe care agentii le smulgeau de la acesta la un pahar de vorba: "Dupa ce venea de la nunti, facea un raport catre seful lui". Mai mult, cafegiul sustine ca Ion Dolanescu avea bani pentru orice: "In anii ’80, intr-o dimineata, Ion Dolanescu si Ileana Constantinescu au trecut pe la magazinul meu. Artistul mi-a spus ca vrea sa cumpere diverse marfuri greu de procurat la vremea aceea, printre care si doua cartoane de banane. Platea bine, pentru ca eu stiam ca ii jupoaie de bani pe bietii tarani: la un botez lua 25.000 de lei, jumatate de Dacie. La nunta lua 50.000 de lei. Urmau sa vina seara cei doi frati ai lui sa ia marfa comandata".

"Oferea informatii si era scutit de impozit"

"Cand au venit fratii lui Dolanescu dupa marfa, am vazut venind dinspre Caimatei un grup de mari conducatori de la Militie si Securitate. Le-am spus: "Vedeti ca vine taifunul, plecati de aici!". Ei mi-au raspuns, vorbeau olteneste: "Pai, fusera pe la noi, se interesara de unul care a avut nunta la Giurgiu si de un mare gestionar de la un depozit de carne. Pe aia ii interesa ce s-a intamplat la nunta, cati bani s-au dat, cine a dat". Totul era inregistrat si fotografiat. Fratii lui faceau poze. Faptul ca oferea informatii il scutea pe el sa mai fie verificat de Fisc, era, practic, scutit de impozit. Averea lui provine de aici, pentru ca s-a sustras de la plata datoriei catre stat", spune cafegiul, care trimite catre arhive pentru confirmarea spuselor sale.

"Ii sfatuiesc pe Ionut si Dragos sa se impace si sa-si imparta jumate-jumate mostenirea. Ce a lasat Dolanescu e averea Diavolului, banii aceia sunt proveniti din afaceri mai mult decat dubioase, el n-a platit impozit la stat pentru banii pe care i-a castigat."

"Ion Dolanescu a intuit ca familia ceausescu e mare amatoare de muzica populara si s-a dat bine pe langa aceasta, in special pe langa Ion Ceausescu , cel care de altfel l-a si scapat in 1985 de belea", mai spune Gheorghe Florescu.

Fina lui Dolanescu: "Daca era prieten cu Ceausestii, il mai recunostea pe Dragos?!"


Contactata de "ring", Marcela Sima, fina lui Ion Dolanescu, sustine ca toate afirmatiile lui Florescu despre regretatul artist sunt "simple fabulatii",

"Nu-l cunosc pe Gheorghe Florescu. E o minciuna colosala. Ion Dolanescu n-a avut nimic de-a face cu familia Ceausescu, fapt care l-a determinat probabil sa recunoasca si copilul (Dragos – n.r.), care a fost facut intr-o aventura cu Margarita (Valenciano – n.r.) intr-un turneu de vreo doua saptamani prin tara. Intr-adevar, Ion Dolanescu a avut probleme cu Legea 18. A cumparat o casa de la sora lui Barbu Stefanescu Delavrancea. In acei ani, toti cei care faceau o investitie mai importanta erau luati pe Legea 18. Numai prin intermediul regretatei Ioana Radu a reusit sa scape. In ultimii sase-sapte ani de viata, el a fost foarte bolnav, s-a tratat si a tot fost internat. A avut doua infarcturi si mai multe preinfarcturi. Facea eforturi supraomenesti ca sa faca fata pe scena. El a vrut efectiv sa moara pe scena".

"Unii si-au batut joc de el"

"Ion Dolanescu nu a strans vreo mare suma de bani, pentru ca a cumparat case, iar unii si-au batut joc de el. A bagat o centrala, iar dupa o luna de zile n-a mai functionat si a cumparat alta... O serie de investitii care azi nu mai au nicio valoare. Restul banilor i-a cheltuit spunand ca vrea sa nu moara, pentru ca-i ghicise cineva asa. Daca ar fi castigat atatia bani, fratii lui ar fi fost niste bogatasi la Persinari . in familia Dolanescu sunt opt copii si nici unul nu are vreo avere. N-as putea sa spun ca vreunul se incadreaza in patura de mijloc. Ion Dolanescu a avut intotdeauna grija fratilor sai care au fost foarte saraci si nici la ora actuala nu stau pe roze", spune Marcela.

"Platea impozite"

Fina rapsodului spune ca marele artist platea impozite, insa admite ca e posibil ca onorariile de la nunti si botezuri sa nu fi intrat in aceasta categorie: "Ion Dolanescu platea impozitul care se cuvenea. Cand boteza si cununa, nu mai intra in sumele astea imense despre care vorbeste domnul Florescu. Dolanescu nu era un mare bautor de cafea. Dintr-o 100 de grame bea o saptamana. Ce prietenie sa aiba el cu Florescu pentru cafea si doua kilograme de banane?! Avea sute de fini de la care primea tot timpul cadouri, nu avea de ce sa cumpere nimic de la nimeni. Toata viata a consumat numai mancare naturala, de la tara. Plus ca si familia de la Persinari il aproviziona cu tot ce era mai bun. Cand a murit, avea in curte 180 de pasari, curcani, rate. A crescut capre, porumbei, iubea animalele".

"Nu avea prietenii cu Ceausescu"

Marcela Sima afirma ca in casa lui Dolanescu n-a vazut membri ai familiei Ceausescu: "Exista casete (video – n.r.) de la petrecerile pe care le organiza acasa, de unde am fost nelipsita, si n-am vazut pe nimeni din aceasta zona. Sa fi fost in cursul saptamanii, nu stiu. Am lucrat o viata pe litoral, unde concerta Ion Dolanescu, si la Neptun n-am vazut vreo prietenie. El statea vreo luna si jumatate, timp in care avea zilnic trei spectacole pe litoral. Venea seara impreuna cu instrumentistii si ceilalti artisti si isi platea masa si hotelul. Nu-mi amintesc ca Ion Dolanescu sa fi cantat vreodata pentru familia Ceausescu".

"Gheorghe Florescu vrea probabil sa-si faca publicitate spunand asemenea lucruri despre Ion Dolanescu. Sa-l lase in pace, sa se odihneasca in liniste! Acest om a ajutat cat a putut. Si-a ajutat familia numeroasa. Toata viata s-a ferit de oamenii rai, nu i-a placut sa barfeasca, sa critice si sa intre in combinatii de nicio natura. La evenimentele unde mergea sau la petrecerile sale nu se purtau discutii politice, doar se canta si se dansau hore", mai spune Marcela Sima.

Ionut Dolanescu nu a putut fi contactat pana la inchiderea editiei.

Pe marginea speculatiilor despre colaborarea dintre Ion Dolanescu si Securitate, Mircea Dinescu, membru al Colegiului CNSAS, declara pentru "ring": 2Nu cred ca Dolanescu intra la artisti".

Recent, Mircea Dinescu, membru in Colegiul CNSAS, a dat alarma la Realitatea TV, anuntand ca in urmatorii ani vor fi "puricate" dosarele artistilor.

"Conform legii, se poate cere dosarul personalitatilor publice din orice domeniu. (…) CNSAS n-a reusit sa stopeze ascensiunea unor insi care au cochetat cu Securitatea. Urmeaza partea a doua, care e destul de scarboasa, despre dosarele cantaretilor de muzica usoara sau populara, artistilor plastici, academicienilor si cantaretilor de opera", a declarat Mircea Dinescu.

Intrebat concret despre cazul de fata, ieri, poetul Dinescu ne-a spus ca dosarul "cantaretului Dolanescu" nu trebuie cautat la categoria "Artisti", ci poate, in alta parte. Fara sa precizeze concret unde.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea