Social

Distrigaz, reclamata de o angajata pentru ca nu-i da de lucru

Consiliul pentru Combaterea Discriminarii i-a dat dreptate unei juriste care, timp de doi ani, n-a primit nimic de facut. Dupa decizia consiliului a primit un calculator si un... proces.

 

O jurista de la Distrigaz Sud se pregateste sa dea compania in judecata pentru ca de doi ani o tine fara sa-i dea nimic de facut. Deocamdata a reclamat situatia la Consiliul pentru Combaterea Discriminarii. Consiliul i-a dat castig de cauza nu atat pentru tinerea pe tusa, motivul principal al plangerii, cat pentru faptul ca atunci cand a cerut sefului sau ceva de lucru acesta a insultat-o. In urma deciziei consiliului a primit un... calculator. De lucru, insa, tot nu are si, in plus, s-a trezit si implicata intr-un proces pentru ca seful ei a contestat decizia consiliului in instanta.

Cazul juristei Gabriela Plopeanu nu este unicul in Distrigaz. Tinerea salariatilor cu ochii pe pereti, cate opt ore pe zi, este o metoda standard pentru „indezirabili”. Un fost sef de la achizitii, de pilda, concediat de Distrigaz Sud, a dat compania in judecata, si-a recastigat postul, dar de cand a fost reprimit in companie nu-i da nimeni nimic de lucru.

20 de juristi – facuti sa plece cu metoda statului degeaba

Nebunia a ineput in urma cu doi ani. Pe atunci erau vreo 30 de juristi la Distrigaz Sud. Acum au mai ramas vreo 6. Concedierea juristilor s-a facut spontan. „Ne-au zis intr-o dimineata ca ar fi bine sa plecam. Pana la amiaza ne luasera calculatoarele si ne incuiasera birourile. Pe ce criterii au fost pastrati cei doi-trei carora nu li s-a spus sa-si caute de lucru, nu stiu. N-a fost nici o informatie oficiala. Eu cred ca au fost alesi oamenii care accepta sa stea peste program, nu se plang ca au familie si mai ales nu au opinii in contradictoriu cu sefii”, povesteste Gabriela.

De ce nu i-au concediat „normal” daca nu mai aveau nevoie de 30 de juristi? „Exista o clauza in contractul de privatizare conform careia timp de cinci ani noul patronat se obliga sa nu dea oameni afara.

Drept urmare au incercat sa mearga pe asa-numitele concedieri voluntare. Te chemau in birou si iti explicau ca nu mai ai nici un viitor in aceasta firma si ca ar fi bine sa-ti cauti de lucru”, explica Gabriela. Majoritatea juristilor „prelucrati” au plecat in cele din urma. Gabriela si cu inca o colega s-au incapatanat sa ramana la post.

Ca urmare, zilnic, semneaza condica la venire, stau opt ore de pomana si semneaza condica la plecare. „La inceput m-am enervat. Pe urma mi-am zis ca n-or sa ma plateasca ani in sir sa stau degeaba. Uite ca m-am inselat. Cui povestesc, rade si nu ma crede”.

Am incercat sa aflam si opinia conducerii Distrigaz Sud despre aceste cazuri ciudate. Unul dintre directorii Distrigaz, Dan Pantilie, ne-a explicat ca problema este prea neinsemnata pentru a ajunge la nivelul lui si ne-a recomandat sa contactam biroul de presa.

Am sunat ore in sir, dar nu a raspuns nimeni nici pe telefonul fix, nici pe mobilul directorului de comunicare externa, Viviana Zimbilschi. Am incercat si la Departamentul Resurse Umane, de unde ni s-a explicat ca seful nu e in birou, ni s-a cerut sa comunicam care este problema si ni s-a spus ca o sa fim contactati candva.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea