Social

Directori de spitale demisi

Feudalii spitalelor ramin fara functii de conducere. Dupa campania Cotidianul, ministrul Sanatatii a decis ieri sa scape de Sorin Oprescu, serban bradisteanu si Florian Popa. Nicolaescu le-a gasit datorii fara acoperire.

Directorii din 15 mari spitale din Romania, dar si Consiliile de Administratie din 24 de unitati sanitare, vor fi demisi de Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii, in urma controlului inceput in urma cu doua saptamini. Astfel, in baza Ordonantei de Urgenta 154/2005 pentru rectificarea bugetului Ministerului Sanatatii, Nicolaescu va dispune restructurarea conducerii acestor spitale din cauza datoriilor nejustificate pe care le-au acumulat.

Pacatele lui Oprescu

Situatia lui Sorin Oprescu a fost insa una speciala, atit prin faptul ca este director la doua spitale in acelasi timp, dar si din cauza neregulilor gasite in unitatile pe care le conduce, mai ales in ceea ce priveste datoriile facute. Cel mai grav aspect e ca l-a lasat pe Emanoil Popescu, un om in virsta de 78 de ani, sa semneze timp de doi ani documente pentru mii de miliarde, desi nu e membru in Comitetul Director, a comentat Virgil Paunescu , secretar de stat in Ministerul Sanatatii. Ministrul Nicolaescu il acuza pe Oprescu de lipsa contractelor prevazute de lege, intre sefii de sectie si conducerea spitalului. Practic, sefii de sectie au cheltuit cit au vrut, pentru ca ei nu au primit o limita de buget convenita cu directorul spitalului, mai spune Paunescu. Totodata, oficialii ministerului sustin ca Oprescu avea un program incarcat si nu statea in cele doua spitale pe care le conducea, ocupind si alte functii, cea de parlamentar si cea de presedinte al Colegiului Medicilor Bucuresti.

Sorin Oprescu este acuzat ca a facut presiuni pentru a schimba forma initiala a Raportului de control. Era practic imposibil sa schimb un rezultat al unei echipe formata din patru persoane, numai pentru ca sint eu Sorin Oprescu, spune directorul senator PSD, adaugind ca asteapta motivatia oficiala a ministrului si avertizeaza ca s-ar putea sa conteste in instanta demiterea sa.

Situatia e Tulbure la Fundeni

Cele mai mari datorii au fost gasite la Spitalul Fundeni, unde in ultimii doi ani, Consiliul de Administratie s-a intilnit doar de sapte ori. Directorul si Consiliul Director, in absenta Consiliului de Administratie care nu se intruneste, functioneaza ilegal! Asa spune legea: nu poti sa misti nici un ban, fara avizul Consiliului de Administratie, a spus Paunescu despre situatia de la Fundeni. In plus, o alta problema a conducerii acestui spital a fost excesul de internari, mai mult de jumatate fiind realizate ca urmare a trimiterilor medicilor de familie. Acolo ar trebui sa trimita pacienti Spitalele Judetene care nu mai pot rezolva problema, adauga secretarul de stat. Directorul Spitalului Fundeni, Dan Tulbure, a refuzat sa comenteze acuzele. Tot pentru neintrunirea sa in fiecare luna, va fi demis si Consiliului de Administratie al Institutului de Boli Infectioase Matei Bals, postul directorului Streinu-Cercel urmind sa fie pastrat sau nu de Consiliul interimar, numit de minister. Noul Consiliu poate decide schimbarea directorului, dupa cum arata Paunescu.

Popa predica la Pantelimon

Despre acumularea de datorii la Spitalul Pantelimon, secretarul de stat Virgil Paunescu spune ca e o mare problema de management, cind pe sectia de chirurgie internezi 60 de pacienti (din 100 - n.r.) pe care nu-i operezi si in final vezi ca i-ai internat degeaba. E o risipa de resurse. Acolo este director Florian Popa, rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie din Bucuresti, iar acuzatiile ministerului sint puse la indoiala de acesta. Nu trebuia sa aflu de la televizor despre situatia din spitalul pe care il conduc de 25 de ani. Ea (decizia de demitere - n.r.) trebuia discutata. De cind il conduc, spitalul n-a dat faliment niciodata, sustine Popa. Alaturi de el, si Vlad Ciurea, directorul Spitalului Bagdasar-Arseni, se considera nevinovat. Probabil ca ministrul s-a legat de cei care i-au spus ca anumite proiecte de lege trebuie modificate, a spus Ciurea.

Au fost vizati, dar ramin

De demiterile ministrului Nicolaescu au scapat, deocamdata, citiva feudali notorii. Printre ei se numara Sorin Simion, directorul spitalului Colentina, Monica Pop, directorul Spitalului de Oftalmologie Bucuresti , si Ion Paul Stoicescu, seful Institutului de Pneumologie Marius Nasta din Bucuresti. Simion, fost secretar de stat PSD pe vremea Danielei Bartos, a ramas in atentia presei prin metodele feudale cu care isi terorizeaza angajatii, prin felul in care si-a ajutat sotia sa promoveze si prin zvonurile pe care le lanseaza permanent cum ca s-ar afla intr-o buna relatie cu partidele aflate la putere, oricare ar fi acelea. Directorul de la Colentina a reusit, dupa indelungi insistente, sa obtina o derogare de vechime pentru sotia sa, Georgeta Simion, pentru ca aceasta sa sustina, cu citiva ani mai devreme, examenul de medic primar. (Simona POPA)

Feudalii care pleaca

Sorin Oprescu - directorul Spitalelor Universitar si Elias Bucuresti

Florian Popa - directorul Spitalului Sfintul Pantelimon Bucuresti

Dan Tulbure - directorul Spitalului Fundeni Bucuresti

Serban Bradisteanu - directorul Institutului de Cardiologie C.C. Iliescu Bucuresti

Eugen Bratucu - directorul Spitalului Caritas Bucuresti

Vlad Ciurea - directorul Spitalului Bagdasar Arseni Bucuresti

Constantin Paun - directorul Spitalului Judetean Arges

Catalin Grasa - directorul Spitalului Judetean Constanta

Florin Petrescu - directorul Spitalului Judetean Craiova

Aurel Babes - directorul Spitalului Judetean Oradea

Radu Capilneanu - directorul Institutului Inimii din Cluj-Napoca.

Radu Malancea - directorul Spitalului Judetean Botosani

Constantin Copotoiu - directorul Spitalului Judetean Tirgu-Mures

Eugenia Taurescu - directorul Spitalului de Ginecologie Timisoara.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea