Social

Directoarea de la Scoala Centrala ramane pe functie, pana cand ministrul educatiei va spune ultimul cuvant

La insistentele elevilor, a parintilor si a cadrelor didactice, ministrul educatiei, Mihail Hardau, s-a trezit in sfarsit din somnolenta si a hotarat sa coboare din biroul fastuos si capitonat al cabinetului din "Gen. Berthelot, pentru a prelua, pe propria raspundere, fraiele anchetei privind incidentul de la Scoala Centrala din Bucuresti. Gestul lui Hardau are drept cauza inflamarea spiritelor, din ultimele trei zile, in randul elevilor si parintilor, care din proprie convingere sau dintr-un impuls colectiv au protestat in fel si chip pentru a nu fi parasiti de directoarea lor, Svetlana Bodnaras.

Asadar, in cursul zilei de sambata, ministrul educatiei a stat de vorba separat cu profesorii de la Scoala Centrala, cu elevii si parintii acestora. "S-a dorit o informare corecta la fata locului, astfel incat sa nu mai existe nici un dubiu sau vreo alta interpretare colaterala in momentul in care comisia de ancheta de la nivelul Ministerului Educatiei, condusa de insusi Mihail Hardau, va pronunta decizia finala, decizie care va fi luata definitiv in cursul acestei saptamani", asa cum ne-a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului Educatiei si Cercetarii, Mircea Muresan. Mai mult, in urma intalnirilor separate cu demnitarul de la invatamant, partile implicate au convenit ca, de astazi, elevii sa intre la ore, sa se respecte programul scolar, precum si cel de recuperare a lectiilor pierdute pe perioada grevei generale. "Elevii au promis ca intra in clase, iar directoarea Svetlana Bodnaras cotinua sa ramana in functie pana cand ministerul se va pronunta in acest caz. Destituirea din functie este, in momentul de fata, doar o simpla propunere facuta de catre Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti . Rezultatul final il poate decide doar ministrul, a mai precizat Mircea Muresan. Cert este faptul ca valul de violente, din ultima vreme, in scolile si liceele invatamantului de stat, simbolizeaza o stare de fapt: "Incapacitatea administrativa din educatie, sau lipsa de profesionalism, prin care sa se gaseasca caile si mijloacele optime, prin care institutia de invatamant sa influenteze decisiv personalitatea copilului, mediul familial si societatea", asa cum ne-a declarat Angela Rotaru, invatatoare la Scoala Generala Crivat, judetul Calarasi. Cu alte cuvinte, numai in ultimii opt ani, de cand s-au perindat, nici mai mult, nici mai putin, de opt ministri, am asistat la tot atatea reforme incepute si lasate vraiste. Si urmarile se pot vedea cu ochiul liber, prin nivelul de pregatire tot mai slab al generatiilor de tineri, de la toate nivelurile invatamantului.


Nu exista criza de autoritate

Ministrul educatiei, Mihail Hardau, incearca sa-si pastreze optimismul celui care simte ca-i aluneca pamantul de sub picioare: "Incidentul de la Scoala Centrala nu poate fi generalizat. Sunt niste accidente pe parcurs care nu pot sa duca la criza de autoritate, in nici un caz. Scoala are autoritate. Profesorii si-au pastrat autoritatea", a declarat recent demnitarul.


Eleva batuta crunt la Piatra Neamt

O eleva a Grupului Scolar Economic din Piatra Neamt a fost batuta, sambata dupa amiaza, in incinta acestei unitati de invatamant, de catre doi tineri instigati de o colega a fetei. Inspectoratul de Politie Neamt i-a prins pe agresori, la cateva ore, in zona garii centrale din oras. Ei sunt cecetati in stare de libertate, urmand ca ancheta penala sa fie finalizata dupa ce medicii legisti se vor pronunta asupra cazului.


Elev batut si profesor agresat la Constanta

La Scoala nr. 40 "Aurel Vlaicu" din municipiul Constanta, un elev de clasa a VIII-a a fost batut de trei tineri care au intrat cu forta in unitatea de invatamant, dupa ce i-au bruscat pe directorul adjunct si pe elevul de serviciu. Incidentul a pornit de la un conflict, petrecut in aceasta clasa, potrivit caruia o eleva de etnie rroma ar fi fost palmuita de colegul in cauza. Aceasta a chemat trei persoane in ajutor, dinafara scolii, care l-au prins pe elev chiar in clasa si l-au batut mar. Politia a retinut doar dintre aceste persoane, pe care le vor ameninta contraventional. In plina ancheta se afla cazul de la Liceul Energetic din Constanta, acolo unde un grup de elevi din clasa a XI-a a bruscat-o pe profesoara de romana, batjocorand-o in fata clasei si cu amenintari directe la adresa ei. Desi nu a depus nici o plangere, cadrul didcatic a recunoscut incidentul, deoarece momentul a fost filmat de un alt elev si difuzat pe Internet.


Politistul de la Sectia 6, anuntat de cazul de la Scoala Centrala, nu va fi destituit

Seful Politiei Capitalei , chestor principal Marian Tutilescu , considera ca agentul de politie Cristian Barsan, instiintat de directoarea Scolii Centrale ca in incinta liceului se afla o persoana cu antecedente, nu va fi destituit. Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti a sesizat, sambata, Consiliul de Disciplina pentru a decide ce masuri vor fi luate impotriva agentului Cristian Barsan. "Agentul sef adjunct, desi liber dupa serviciul de 24 ore, nu a anuntat sectia de politie cu privire la prezenta lui Constantin Grozea in scoala, cunoscut cu antecedente penale pentru violenta si care putea constitui un pericol potential", a declarat Tutilescu, sambata, intr-o conferinta de presa. Seful Politiei Capitalei considera ca cei care trebuia sa intervina in acest caz erau agentii de paza. In ceea ce-l priveste pe inspectorul principal Lucian Nistor, de la Directia Generala de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog (DGCCOA) din cadrul IGPR, cel care se ocupa de cazul Grozea nu va avea de suferit in nici un fel. (C. Constantinescu)


La Suceava, un elev a taiat doi gemeni

In localitatea suceveana Siminicea, un elev in varsta de 12 ani a ranit cu un cutit doi frati gemeni, de aceeasi varsta si din aceeasi localitate. Potrivit raportului politiei locale aflam ca incidentul s-a produs "pe fondul unei dispute mai vechi" si ca "unul dintre frati a fost lovit la mana, iar al doilea a fost usor ranit la spate, fara a-i fi atinse organele vitale, "in conditiile in care acesta purta haine groase de iarna, care au atenuat lovitura". In acest caz, parintii copiilor agresati nu au depus plangere, dar, in schimb, parintii minorului agresor risca sa fie sanctionati contraventional pentru nesupravegherea copilului lor".



Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea