Social

Din disperare, peste 20 de profesori au intrat, numai ieri, in greva foamei

Fata de criza din invatamant, Guvernul, inclusiv noul ministru al educatiei si cercetarii, Mihail Hardau, continua sa afiseze aceeasi atitudine sfidatoare. Nici una dintre parti nu vrea sa cedeze. Din punctul de vedere al cadrelor didactice, situatia este cat se poate de normala. Adica, daca ei ar ceda acum, dupa trei saptamani de greva generala, este limpede ca vor pune definitiv cruce la eventualele cresteri salariale si, atunci, intregul lor efort din aceste zile s-ar dovedi inutil. De cealalta parte a baricadei, guvernantii raman pe pozitie, deoarece mizeaza pe "un joc al nervilor", care sa-i faca pe profesori sa renunte si sa revina la catedra.

Premierul Tariceanu se tine tantos si nu vrea sa cedeze in ruptul capului. La ultima oferta a sindicatelor din invatamant, dupa ce s-a decis continuarea actiunii de protest, Guvernul, dupa o scurta analiza, a refuzat in bloc toate solicitarile cadrelor didactice. Mai exact, sindicalistii au cerut o majorare salariala pe 2006, acordata in doua transe , respectiv o crestere de 10% de la 1 ianuarie, si inca 8%, de la 1 septembrie 2006. Totodata, ei au mai cerut ca aceste majorari sa fie operate pentru intregul personal din invatamant, respectiv personalul didactic, didactic auxiliar si nedidactic.

Pana una-alta, aceasta reticenta totala fata de problemele cadrelor didactice adanceste tot mai mult criza din sistemul de invatamant. Prin urmare, dascalii traiesc cu impresia ca pe guvernanti nu prea ii mai sperie greva generala si, in disperare de cauza, au apelat la o alta forma de protest, mult mai dura: greva foamei. Ieri, peste 20 de profesori din judetele Dolj, Ialomita, Braila, Bacau si Prahova au apelat si la aceasta ultima forma extrema de protest. "Din sfert in sfert de ora primesc cate un telefon si sunt anuntat ca a mai intrat un coleg in greva foamei. Oamenii sunt innebuniti si nu stiu ce sa mai faca pentru a primi drepturile ce li se cuvin", ne-a declarat Catalin Croitoru , presedintele Federatiei Educatiei Nationale. Culmea ironiei sau, mai bine zis culmea obrazniciei, este provocata de institutiile subordonate ministerului.

Mai multe inspectorate scolare generale, precum cel din Arad, sfatuiesc parintii sa-si duca copiii la scolile in care se tin ore. In loc sa lupte cot la cot pentru aceleasi drepturi fundamentale, inspectorii scolari, ca si functionarii din minister, adica tot profesori la baza, dar cu rezervare de catedre, prefera sa faca jocul meschin al politicienilor, semanand ura intre parinti si dascali.


Moldovenii au iesit in strada

Peste 2.000 de cadre didactice din judetele Neamt, Botosani, Vaslui au protestat, ieri, in centrul municipiului Iasi. In fata Palatului Culturii, ei au improvizat un cortegiu funerar condus de un "manechin-preot" purtand figura premierului Calin Popescu Tariceanu, imbracat in haine preotesti. Acesta ar canta prohodul invatamantului romanesc, simbolizat printr-un sicriu din lemn de nuc.

Pe durata protestului, dascalii au scandat impotriva Guvernului Tariceanu. "Guvernantii ne trateaza cu dispret si aroganta. Ne-au promis in programul de guvernare 6% din PIB pentru invatamant si iata ce se intampla", a declarat Gheorghe Isvoranu, presedintele Federatiei Sindicale "Spiru Haret".

Pe aceeasi idee si in acelasi ton s-a exprimat si reprezentanta Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamantul Preuniversitar, Violeta Amariei: "Vrem sa demontam propaganda mincinoasa a Guvernului. Profesorii au sustinut permanent reforma din sistem. Dorim reforma, dar dorim si 6% din PIB".


Intra in joc si Curtea Constitutionala

Curtea Constitutionala (CC) a decis ca de luni, incepand cu ora 12,00, sa dezbata, in regim de urgenta, neconstitutionalitatea unor articole ale Legii conflictelor de munca invocate de sindicalistii din invatamant. Inca de marti, CC a primit sesizarea legata de cele trei articole incriminate din lege, privind procedura de atacare in instanta a unei greve pe care administratia o considera ilegala, precum si incheierea prin care instanta Sectiei conflicte de munca a Tribunalului Bucuresti a suspendat procesul privind legalitatea grevei din invatamant. Asadar, pentru a solutiona aceasta exceptie, Curtea Constitutionala a solicitat punctele de vedere ale presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, ale Guvernului si ale Avocatului Poporului. Totodata, presedintele Curtii a numit un judecator-raportor, care, dupa ce va intocmi un raport in acest caz, va stabili un termen pentru analizarea exceptiilor invocate de sindicalisti. In consecinta, in lipsa unei decizii a justitiei sau a unui acord intre parti, greva generala poate continua.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea