Social

Din ce se compune meniul unui diabetic

Produsele de panificatie, vinul dulce si alimentele bogate in grasimi ar trebui excluse din dieta zilnica. Diabetul este o afectiune care nu impune un stil de viata restrictiv si rigid. In schimb, persoanele cu aceasta boala trebuie sa manance in cantitati moderate si numai produse sanatoase, pentru a pastra nivelul glucozei din sange in limite normale. De aceea, fiecare diabetic ar trebui sa aiba o dieta personalizata, stabilita de un nutritionist. Nivelul zaharului din sange (glicemia) are efecte atat asupra senzatiei de foame, cat si asupra energiei din organism. In functie de acest nivel, grasimile din corp sunt arse sau se depoziteaza. Glucoza este cea mai impor­tanta sursa de energie din corpul nostru. Cantitatea ei difera in functie de ceea ce mancam. De exemplu, consumarea produselor de panificatie provenite din cereale rafinate, care nu contin fibre alimentare , determina cresterea nivelului de glucoza, dar si suprasolicitarea pancreasului. Secretia de insulina in exces produce stari de oboseala, dar si dorinta de a manca din ce in ce mai mult. In schimb, o dieta cu alimente ce au un continut glicemic scazut (precum fructele, legumele sau produsele lactate) sunt satioase si bogate in nutrimente. Atentie! Uneori alimentele sarace in glucide pot avea un continut ridicat de grasimi. Pe de alta parte, trebuie acordata o atentie deosebita modului de preparare a alimentelor, dar si felului in care acestea sunt combinate intre ele. Spre exemplu, merele mancate cu coaja au un indice glicemic mai scazut decat daca ar fi consumate decojite. In cazul unei persoane cu diabet, cantitatea de glucide ce nu trebuie depasita zilnic este stabilita de un specialist si ea oscileaza intre 120 si 200 de grame pe zi. Pentru a fi sigur ca respecta regimul alimentar, bolnavul trebuie sa cantareasca in fiecare zi alimentele care contin glucide. Alimente care contin glucide Mamaliga pripita, fasolea boabe, branza de vaci, iaurtul, pastele fainoase, cartofii, orezul, grisul, merele, piersicile, portocalele, gutuile, prunele, bananele, painea, pastele. Alimente care pot fi consumate fara restrictie Carne (vaca, pasare, miel, sunca, mezeluri), peste, cascaval, cas, oua (nu mai mult de un ou pe zi), unt, smantana proaspata, nuci, alune, ceai, cafea, apa minerala , legume (rosii, vinete, spanac, ciuperci, ardei gras, varza alba, bame, varza rosie , conopida, andive, stevie, loboda, papadie, salata verde), asparagus, ciuperci, broccoli, telina, dovleac, piper, ridichi etc. Beti intre sase si opt pahare de lichide pe zi (apa, cafea, ceai, supa) Alimente de evitat Biscuiti, legume uscate, zahar, ciocolata, bomboane, prajituri, rahat, dulceata, bere, vin dulce, must, siropuri, lichioruri, struguri, pere pergamute, marmelada, miere, inghetata, budinca, apa minerala, sucuri din fructe (inclusiv cele care au specificat pe eticheta „fara adaos de zahar"), bauturi energizante , alimente bogate in grasimi, chipsuri, maioneza, unt, croisante, prajituri, gem, ciocolata, musli etc. Aboneaza-te la Newsletter-ul de Sanatate Acasa.ro ca sa afli cum sa ai o viata sanatoasa.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea