Social

Diete colorate si cat mai variate pentru femei

„Spune-mi cati ani ai, ca sa-ti spun ce trebuie sa mananci!" Asa ar suna deviza nutritionistilor americani care, pentru femei, au stabilit un ghid general alimentar adaptat varstei.

Regimul alimentar al femeilor ar trebui corelat cu varsta, cu stilul de viata si cu nevoile nutritionale ale acestora, sustin specialistii de la Centrul de Nutritie al Universitatii din Boston (SUA). La orice varsta insa, organismul are nevoie de cateva alimente de baza : fructe, legume, proteine si anumite tipuri de grasimi, acestea furnizand vitaminele, mineralele necesare organismului.

Intre 20 si 40 de ani este perioada optima a maternitatii. Nutritionistii le recomanda femeilor care urmeaza sa nasca legume verzi (cu aport crescut de acid folic, care previne nasterea unor copii cu malformatii). Calciul este important in aceasta perioada, deoarece oasele – consolidate in adolescenta – continua sa se intareasca pana la varsta de 30 de ani.

Vitamina D trebuie consumata atat din produse lactate, cat si din expunerea la soare (odata cu inaintarea in varsta, necesarul de vitamina D creste). Magneziul se gaseste in spanac, alune, orez. Vitamina B6 – in semintele de floarea-soarelui sau avocado. De asemenea, de fier mai mult au nevoie femeile care pierd mult sange prin menstruatie.

Cantitati mari de fier se gasesc in carnea rosie, in fructele uscate sau in alune. Fierul se absoarbe mai bine daca se suplimenteaza si consumul de vitamina C - din portocale, grepfrut si kiwi.

Carnea de peste, reteta antirid

Catre menopauza, organismul femeilor foloseste mancarea ingerata mult mai eficient. Apare frecvent constipatia, asa ca trebuie crescuta cantitatea de produse care contin fibre la 20-30 de grame pe zi.

Pentru prevenirea aparitiei ridurilor, alimentatia care contine peste gras (somon, ton) este cea mai indicata. Cu timpul, se instaleaza si o demineralizare osoasa (osteoporoza), asa incat in alimentatie este nevoie de mai multe produse care contin calciu si vitamina D.

Este bine sa se reduca si consumul de cafea si bauturi acidulate (acestea scad absorbtia calciului din intestin). Dupa varsta de 60 de ani, deoarece absorbtia vitaminelor in organism se face mai greu, este nevoie sa se suplimenteze consumul complexelor de multivitamine , la recomandarea unui specialist. Odata cu inaintarea in varsta, gustul nu mai are aceeasi sensibilitate, astfel ca pofta de mancare scade.

De aceea, pentru apetit crescut, specialistii recomanda persoanelor in varsta mancaruri colorate si savuroase. Revista „American Journal of Clinical Nutrition" a publicat un studiu efectuat de specialistii in nutritie de la Harvard, referitor la legatura dintre regimul alimentar recomandat de organismele autorizate si starea de sanatate a celor care urmeaza dietele recomandate.

Studiul a cuprins aproape 100.000 de persoane, femei si barbati. In locul vechilor teorii despre alimentatie, specialistii de la Harvard recomanda anumite modificari ale regimului alimentar „ideal", capabil sa ne fereasca de boli.

Astfel, nutritionistii americani propun „reabilitarea" grasimilor, in special a celor vegetale (ulei de floarea-soarelui, masline), o diminuare a consumului de cereale si fecule (orez, paine alba, cartofi), o diminuare a consumului de lactate (un singur aliment pe zi de acest tip, spre deosebire de trei, cum propun nutritionistii francezi) si cresterea cantitatii de carne alba (de pasare) si peste in dieta, concomitent cu reducerea consumului de carne rosie (de vaca sau de porc) si a mezelurilor.

Putin alcool si vitamine

Specialistii au experimentat acest tip de alimentatie pe aproximativ 100.000 de subiecti - care s-au hranit conform „canoanelor" recomandate de nutritionistii de la Harvard. Astfel, barbatii care au urmat dieta propusa au avut un risc de infarct diminuat cu 40 la suta (30 la suta in cazul femeilor). Per total, cu un astfel de regim, riscul aparitiei unei boli cronice a scazut cu 20 la suta in cazul barbatilor si cu 10 la suta in cazul femeilor.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea