Dieta de post trebuie sa contina toate elementele unei alimentatii vegetariene echilibrate astfel incit organismul sa nu sufere dezechilibre nutritionale, ne sfatuieste nutritionistul Lygia Alexandrescu, lector la Facultatea de Educatie Fizica si Sport din Bucuresti. Timp de sase saptamini, din data de 14 noiembrie pina pe 24 decembrie inclusiv, crestinii ortodocsi tin Postul Craciunului , perioada in care nu se maninca "de dulce", adica se renunta la carne, brinza si oua. In se da dezlegare la peste si vin in fiecare simbata si duminica, precum si in zilele de sarbatoare cu cruce rosie a unui sfint. Nutritionistii recomanda consumul de cereale integrale : griu, orez, porumb, secara, produse vegetale de culoare verde inchis: broccoli, spanac. De asemenea, legume ca fasolea, lintea, mazarea, nautul, nucile, alune, seminte de susan, floarea-soarelui, dovleac, produse din soia cum este pateu de soia, tofu, lapte de soia, conopida si alimentul considerat de baza in post, cartoful. In opinia Lygiei Alexandrescu, cerealele sint grupa de alimente care ar trebui sa constituie baza dietei vegetariene deoarece furnizeaza energie si sint o sursa de glucide, fibre, fier si vitamina B. Dupa perioada postului, nutritionistul atrage atentia ca trebuie controlat consumul de alimente, precum si felul in care sint combinate diferite feluri de mincare pentru a se evita disconfortul gastrointestinal.
Aboneaza-te la Newsletter-ul de Sanatate Acasa.ro ca sa afli cum sa ai o viata sanatoasa. Trimite o felicitare muzicala de Craciun 



