Social

# importanta diagnosticare timpurie # diagnosticare timpurie # diagnosticare boli ochi #pierdere vedere #vedere

Diagnosticarea timpurie a bolilor ochilor reduce riscul pierderii vederii

Ziua mondiala a vederii este marcata anul acesta pe 14 octombrie. Scopul acestei zile este de a atrage atentia asupra afectiunilor de vedere, care ar putea fi prevenite sau tratate daca sunt diagnosticare in stadii incipiente.

 

Controlul oftalmologic preventiv si regulat si diagnosticarea timpurie sunt cheia reducerii riscului de pierdere a vederii. Chiar si in contextul pandemiei COVID care a afectat accesul la serviciile medicale, examinarile oftalmologice regulate reprezinta cea mai simpla si sigura solutie pentru prevenirea afectiunilor ce pot duce la pierderea vederii.

In Romania, aproximativ 3,4 milioane de oameni sufera de probleme cu vederea, adica aproape 18% din totalul populatiei. Dintre acestia, aproximativ 59.000 sunt complet orbi.

Printre bolile cu impact major asupra vederii si care pot fi prevenite prin control regulat se numara degenerescenta maculara legata de varsta si edemul macular diabetic.

Degenerescenta maculara legata de varsta este principala cauza a pierderii vederii la persoanele de peste 55 de ani. Este o boala nedureroasa care avanseaza atat de lent, incat persoana in cauza nu isi da seama ca isi pierde vederea. Boala incepe de obicei la un ochi, dar cel de-al doilea este, de asemenea, foarte probabil sa fie afectat mai tarziu.

Degenerescenta maculara legata de varsta are doua forme:

- uscata - cea mai frecventa varianta a bolii, afecteaza 90% dintre pacienti si are o progresie lenta, in masura in care pierderea vederii ramane limitata;

- umeda – mai putin raspandita (afecteaza 10% dintre pacienti), dar foarte severa (in 80% dintre cazuri, vederea centrala  se deterioreaza rapid).

Se estimeaza ca 196 de milioane de oameni din intreaga lume traiesc cu degenerescenta maculara legata de varsta.

„Degenerescenta Maculara Legata de Varsta, forma neovasculara (DMLVn) este o afectiune sever invalidanta vizual fara optiuni terapeutice reale pana la aparitia agentilor antiangiogenici. Avem astazi acces la metode de diagnostic precoce (tomografia in coerenta optica) si la solutii de tratament eficiente (agenti anti-VEGF), ce ofera posibilitatea recuperarii functionale vizuale si anatomice, totodata, pentru multi pacienti. Raman inca situatii neadresate (atrofia si/sau fibroza subretiniana), dar suntem optimisti ca vom identifica solutii si pentru acestea.", a spus Prof. Dr. Horia T. STANCA, UMF „Carol Davila” Bucuresti.

“Multi dintre pacientii cu degenerescenta maculara legata de varsta sunt diagnosticati intr-un stadiu tardiv, cand se prezinta la un consult oftalmologic din cauza vederii scazute.

Diagnosticarea la timp, printr-un consult amanuntit, incluzand obligatoriu tomografia prin coerenta optica si tratarea timpurie a acestei afectiuni prin injectii intravitreene cu agenti anti-VEGF, ar frana considerabil evolutia acestei boli si scaderea progresiva a acuitatii vizuale.”, a adaugat Prof. Dr. Mihnea MUNTEANU, UMF „Victor Babes” Timisoara.

Edemul macular diabetic este  o consecinta a retinopatiei diabetice, care poate duce la pierderea vederii. Edemul macular diabetic este principala cauza de orbire la nivel global pentru populatia activa, cu varsta cuprinsa intre 20 si 65 de ani, iar retinopatia diabetica este cea mai frecventa complicatie oculara cauzata de diabetul zaharat. O treime dintre pacientii diabetici fac retinopatie diabetica, iar o treime dintre cei cu retinopatie diabetica dezvolta edem macular diabetic. Daca nu este tratata, aceasta afectiune poate duce la pierderea completa a vederii centrale si periferice.

Pacientii care sufera de aceste doua afectiuni vad liniile drepte curbate si vad pete negre in zona centrala a vederii. Marea majoritate dintre ei au peste 50 de ani si/sau sufera de diabet de mult timp.

„Tipul si durata diabetului zaharat sunt factori principali de risc ai aparitiei si progresiei  retinopatiei diabetice asupra carora, din nefericire, inca nu putem interveni. In schimb, controlul metabolic si al diverselor afectiuni asociate, asa cum sunt hipertensiunea arteriala, dislipidemia si afectarea renala este esential pentru incetinirea progresiei bolii. Edemul macular diabetic poate sa apara in orice stadiu de evolutie a retinopatiei diabetice si este responsabil de fenomene vizuale care evolueaza gradual, de la simple fluctuatii ale claritatii imaginilor si stergerea contrastelor la distorsiuni, scotoame si scaderea marcata a vederii centrale. Examenul clinic periodic si evaluarea specifica prin tomografie retiniana in coerenta optica, permit identificarea rapida a edemului. Initierea prompta a tratamentului intravitrean modern cu agenti anti-VEGF permite, dupa caz, conservarea sau recuperarea vederii centrale si mentinerea unei performante vizuale utile pe termen lung cu impact pozitiv major asupra calitatii vietii.", spune Conf. Dr. Daniel BRANISTEANU, UMF „Grigore T. Popa” Iasi.

Bolile retinei constituie o problema de sanatate considerabila la nivel global, in contextul cresterii si imbatranirii populatiei in toata lumea. Aproximativ un miliard de oameni din intreaga lume au afectiuni de vedere care ar fi putut fi prevenite prin diagnosticare timpurie sau care nu au fost inca diagnosticate ori tratate. Potrivit Agentiei Internationale pentru Prevenirea Orbirii, numarul persoanelor cu risc de pierdere a vederii este in crestere cu 55%, ceea ce se traduce in aproximativ 600 de milioane de noi persoane cu risc de pierdere a vederii in urmatorii 30 de ani.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea