Social

#viteza #masina #lege #politie #sofer #amenda

Depasirea vitezei legale te poate lasa fara masina

Soferii romani vor fi vanati de Agentia Nationala de Colectare a Amenzilor (ANCA), institutia care va fi infiintata prin Strategia Nationala pentru Siguranta Rutiera , elaborata de Guvernul Romaniei. Aceasta institutie, contestata de altfel de Politia Rutiera si de CSM, va avea dreptul sa intre direct in contul soferilor pentru a retine amenda, sa revoce permisul de conducere sau, prin hotarare judecatoreasca, sa aresteze rau-platnicul la un "centru de arest".

Proiectul Hotararii de Guvern pentru aprobarea Strategiei Nationale pentru Siguranta Rutiera prevede printre altele eliminarea institutiei martorului din procedura contraventionala, testarea alcoolemiei indiferent de motivul pentru care soferul e oprit de politie dar si confiscarea autoturismului in cazul depasirii cu 50km/h a vitezei maxime legale, dupa cum noteaza Gandul.

Astfel, un sofer care a fost implicat intr-un accident rutier nu va putea folosi martorii la eveniment pentru a-si dovedi nevinovatia, in cazul in care aceasta exista. In plus, soferii amendati se pot trezi fara bani in cont sau chiar cu masina confiscata in cazul in care nu platesc amenda iar proprietarii masinii vor fi obligati sa plateasca amenda si ar putea ajunge chiar intr-un "centru de arest", chiar daca nu ei conduceau autovehiculul in momentul amendarii. Mai mult, efectuarea probei de sange pentru stabilirea alcoolemiei va fi eliminata, iar stabilirea gradului de alcoolemie se va face doar prin metoda contestata a alcoolmetrului.

Aceste prevederi au starnit reactii in randul institutiilor statului, care au fost invitate de Ministerul Transporturilor pentru a se pronunta in legatura cu proiectul de lege care a fost deja publicat pe site-ul Guvernului.

Astfel, Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) s-a pronuntat asupra faptului ca "nu se poate elimina institutia martorului din procedura contraventionala si nici obligativitatea efectuarii analizei de sange pentru stabilirea alcoolemiei", motiv pentru care legea nu va primi acordul institutiei magistratilor.

Nici Politia Rutiera nu considera ca noul proiect de lege este unul corect. “Nu este normal. Politia Rutiera raspunde de siguranta rutiera si am decis sa nu avizam acest proiect. El trebuie revizuit si discutat la nivel de experti. Documentul contine foarte multe erori. Cele doua exemple scoase in evidenta de CSM sunt doar cateva. Nici noi nu suntem de acord cu eliminarea martorului din procedura contraventionala si nici cu eliminarea obligativitatii efectuarii analizei de sange pentru stabilirea alcoolemiei", a declarat pentru Gandul comisarul-sef Lucian Dinita, seful Politiei Rutiere.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea