Social

Demisii PSD cu efect intirziat

PSD continua macinarea interna. DIP, Mitrea si Hrebenciuc se pregatesc sa-si dea singuri demisia, incercind sa evite modelul Nastase, demiterea fortata. Mircea Geoana promite marea cu sarea in timp ce Ion Iliescu s-a inviorat subit, devenind extrem de activ in partid.

Demiterea lui Adrian Nastase din functii a agitat mai mult taberele din PSD. Starea de tensiune a fost recunoscuta chiar de Geoana, care, simbata, de la Vaslui, inconjurat de sustinatorii sai, a lansat la rindul sau o amenintare voalata catre cei care il contesta in partid: Cine crede ca exista in sertarul lui Geoana o lista neagra pe care o mai scoate din cind in cind si mai taie cite un nume, se insala. Nu exista liste negre, ci o lista alba, generatia 2008, care cuprinde numele celor care vor figura pe buletinele de vot la alegerile din 2008, locale si generale.

Mitrea si Hrebe, la schimb cu Oprescu si Saniuta

Geoana urmareste sa schimbe garnitura de lideri centrali, potrivit recomandarilor socialistilor europeni, fara convulsii. Respectiv, fara congres extraordinar, pentru a nu inflama luptele pentru putere dintre greii partidului. Potrivit unor surse, dupa raportul Comisiei Europene din luna mai, conducerea PSD va convoca un consiliu national , unde se va schimba Statutul partidului. Va fi eliminata functia de presedinte executiv, creata special pentru Nastase. Sint asteptate demisiile din functiile centrale ale lui Miron Mitrea si Viorel Hrebenciuc. Ion Iliescu a anuntat ieri si cine ar dori el sa fie posibilii inlocuitori: Oameni care nu sint santajabili, precum Sorin Oprescu sau Marian Saniuta. Sint multi cei care ar trebui sa faca pasul inapoi. Procesul de reformare al PSD nu se face doar cu pasul inapoi al lui Nastase, a mai spus ieri Iliescu. Sorin Oprescu nu l-a contrazis. Foarte multi care au adus prejudicii de imagine ar trebui sa faca 15 pasi in spate. Nu sintem un partid doar de hoti si golani. E nevoie de o echipa care are probitate. Dan Ioan Popescu si-a negociat si el o iesire onorabila din scena: isi va da singur demisia din functia de lider al PSD Bucuresti peste una sau doua saptamini, rugindu-i pe colegii lui sa-l mai pasuiasca, pentru ca sa nu fie asociat cu Nastase.

Iorgovan, propus pentru excludere din psd

Pacea planuita la centru este dinamitata insa de conflicte intre lideri. Senatorul Antonie Iorgovan i-a atacat violent pe Adrian Nastase si pe o parte dintre fostii sai ministri, printre care Serban Mihailescu , Eugen Bejinariu, Ilie Sirbu, Gabriel Oprea, sugerind ca fac parte dintr-un grup de homosexuali, masoni si infractori. Iorgovan este un fidel recunoscut al lui Ion Iliescu. Viceliderul Ilie Sirbu va propune astazi conducerii PSD excluderea lui Iorgovan din partid: Tonul abject al acestuia exprima comportamentul lui de ratat politic () El se alatura galeriei de lichele ale tranzitiei. Iorgovan a incercat sa dreaga busuiocul, afirmind ca n-a vorbit despre Nastase ca persoana, ci despre o filosofie, o mentalitate, un stil de lucru, o realitate a guvernarii legate de Nastase. Deputatul PSD de Dolj Claudiu Manda a declarat ieri despre Iorgovan ca citeste legile ca un bou.

DIP: Giugulea e o lichea

Dan Ioan Popescu este, la rindul sau, supus unei artilerii sustinute din partea fostilor sai subalterni, membri ai organizatiei Bucuresti pe care DIP a condus-o aproape zece ani. Cel mai vocal critic, Doru Giugulea, consilier CGMB, a revenit cu noi acuzatii: A creat o gasca pe care a folosit-o pentru a da acum impresia ca organizatia e in disolutie. E un om care injura public, a comentat Giugulea. DIP a ripostat: Giugulea e o lichea. Cert e ca dupa ce DIP a fost fortat sa se autosuspende din functia de sef al organizatiei in februarie, sute de apropiati ai sai au demisionat din partid in semn de solidaritate cu el, acuzind dezmembrarea filialei care nu poate functiona decit cu Popescu sef.

Nastase pune PC in pericol
Nu cred ca va pleca din PSD. Eu nu pot sa pun mina in foc pentru nimeni, dar nu cred ca e ceva ce-i trebuie lui, negocieri cu nu stiu ce partid. E un om prea serios, a comentat ieri Ion Iliescu. Miron Mitrea parea mai putin preocupat de ipotetica migrare a colegului sau la PC: Adrian trece printr-o perioada dificila. Ce a fost, a fost. Nu stiu ce va face. Vom vedea, a comentat secretarul general al PSD simbata, la Realitatea TV.
Zvonul plecarii lui Nastase la conservatori a fost pus in circulatie de deputatii fideli ai acestuia a doua zi dupa demisia sa fortata, si insinuat chiar de fostul premier care a spus ca se mai gindeste daca ramine in PSD. Potrivit unor parlamentari ai PSD, Nastase s-a intilnit cu Voiculescu saptamina trecuta. Voiculescu i-ar fi promis fostului premier ca-l va ajuta sa-si reabiliteze mediatic imaginea. Liderul PNL Ludovic Orban a atras atentia conservatorilor ca, daca il primesc pe Nastase in partid, vor fi eliminati de la guvernare. (A.M.)

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea