Social

#dementa #alzheimer #romani #tratament

Dementa, boala care ameninta romanii

Psihiatrii estimeaza ca circa 300.000 de persoane sunt deja afectate de maladia Alzheimer.

Caracterizata prin tulburari de memorie, de vorbire si de comportament, boala Alzheimer este cea mai comuna forma de dementa la varstnici.

Obiceiurile alimentare nesanatoase si sedentarismul fac ca tot mai multi romani sa sufere de boli cronice . Una dintre acestea este si maladia Alzheimer, cea mai comuna forma de dementa, cauzata de leziuni ale creierului.

Potrivit prof. Ovidiu Bajenaru, presedintele Societatii Romane de Neurologie, desi nu exista un tratament care sa poata vindeca boala, diagnosticarea precoce si inceperea urgenta a tratamentului sunt extrem de importante pentru evolutia ulterioara a bolnavului.

Diagnostic tardiv

Pierderea memoriei, tulburarile de vorbire, imposibilitatea de a recunoaste obiecte uzuale, agitatia si agresivitatea verbala
sunt numai cateva din simptomele Alzheimer. Din pacate, in cele mai multe cazuri, diagnosticul este pus in faze medii si grave ale bolii, cand este mai greu de tratat.

"Rudele persoanelor bolnave trec prin cinci etape diferite din momentul in care incep sa observe modificarile de comportament: negare , implicare excesiva care duce la epuizare, furie, reactie de vinovatie si culpa si abia in cele din urma de acceptare", a precizat medicul psihiatru Catalina Tudose, presedintele Societatii Romane de Alzheimer.

Sistemul sanitar , depasit de situatie

In afara de diagnosticarea tarzie, bolnavii de Alzheimer mai au de suferit si de pe urma lipsei unitatilor de ingrijire.

„Dementa este recunoscuta ca handicap, dar nu si ca boala de sanatate publica. Viata unei familii in care exista un bolnav de Alzheimer se schimba radical, deoarece el trebuie supravegheat in permanenta. De aceea, trebuie sa sprijinim aceste familii prin infiintarea de servicii comunitare sau camine-spital. Sistemul sanitar nu poate face fata singur acestor nevoi", a adaugat dr. Tudose.

In ceea ce priveste tratamentul Alzheimer, cea mai noua terapie este cea sub forma de plasture, care se aplica o data pe zi, pe spate, pe torace sau pe brate. Substanta activa - rivastigmina - se absoarbe treptat prin piele.

Statisticile sunt invechite

Cu toate ca nu exista un studiu epidemiologic recent in ceea ce priveste prevalenta Alzheimer, oficial in tara noastra sunt 30.000 de persoane cu acest diagnostic. Specialistii estimeaza insa ca de zece ori mai multi romani au aceasta forma de dementa. Tratamentul unui bolnav de Alzheimer pentru un an ajunge la circa 4.500 de lei, in timp ce costurile de ingrijire, la 11.250 de lei.
Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea