Social

#sarbatoare #import #miel #oua #paste

De Paste vom manca cozonac si oua din import

De Paste vom manca oua si cozonac din import. In afara de miel, sacrificat in „ograda” noastra, restul bucatelor pascale ne vor veni din tari precum Bulgaria, Polonia, Italia sau China.

Dupa Anglia si Spania, Romania este cel de-al treilea stat european in ceea ce priveste efectivele de oi. Aproximativ 3.5 milioane miei vor fi sacrificati anul acesta in Romania, iar unul viu va costa in jur de 18 lei kilogramul.

In schimb, celelalte produse pe care le vom pune pe masa, de Paste, vor proveni marea majoritatea din afara tarii. Cozonacii vor fi importati in mare parte din Italia, ceapa si usturoiul din Austria, Olanda sau China, rosiile din Turcia, Bulgaria, Italia sau Siria si morcovi din Turcia, Austria, Polonia sau Olanda.

In ceea ce priveste ouale, crescatorii de pasari spun ca, pentru aceasta perioada, vor fi marea majoritate importate din tari precum Bulgaria, Polonia, Lituania sau Ungaria. Doar anul trecut, in Romania s-au importat peste 250 milioane de oua.

Pretul oualor nu va creste in perioada pascala.

Reprezentantii crescatorilor de pasari au declarat pentru publicatia Gandul ca nu vor majora preturile la oua, desi, de regula, de Paste, consumul acestora creste cu aproximativ 50 % fata de o luna obisnuita. In piete acum ouale se vand cu 0.5-0.55 lei bucata pornind de la 0.27 - 0.31 lei, pretul de ferma. Cele din import insa creeaza probleme. Presedintele Uniunii Nationale a Crescatorilor de Pasari, Ilie Van, a precizat pentru Gandul, ca mai ales acum, ouale care intra in tara provin de la firme care evita sa plateasca TVA-ul, ca atare ca trebuie sa fim mai atenti. Pana acum au fost confiscate tiruri intregi cu oua fara acte.

"Numai intr-o zi, sambata, 13 martie, au mai fost sechestrate aproximativ 1,3 milioane oua, care erau transportate in 4 autocamioane. Pentru ouale din 3 camioane nu au fost prezentate nici un fel de documente, iar pentru cele din al patrulea camion au fost prezentate documente incomplete. In noaptea urmatoare au mai fost depistate si sechestrate alte doua camioane care transportau 650.000 de oua, fara documente de provenienta", au declarat oficiali din ANSVSA pentru Gandul.

Pe de alta parte, in timp ce majoritatea mancarii de pe masa romanilor de Paste va fi de import, mieii vor fi productie interna 100 %. Astfel, in perioada pascala urmeaza sa fie sacrificati aproximativ 3.5 milioane miei, fata de 2.9 milioane sacrificati anul trecut. Vor fi mai mici cei drept, dar asta pentru ca Pastele vine mai repede anul acesta fata de cel trecut. Pretul unui miel va fi incadrat intre 12 si 18 lei pe kilogram in viu.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea