Social

#criza financiara #supermarket #alimente #romania

De ce nu gasim produse romanesti in supermarket?

Romanii care au urmat indemnul presedintelui Traian Basescu de a consuma produse romanesti pentru a sustine economia pe timpul crizei financiare au descoperit ca patriotismul nu este asa de usor cum pare. Cosul de cumparaturi al romanului nu se poate umple cu produse autohtone, asta pentru ca cele locale ocupa o mica parte pe rafturile supermaketurilor, pline de produse de import.

Legumele si fructele din supermarketuri sunt, in principal, importate. Retailerii sustin ca productia autohtona nu poate fi pastrata la un nivel constant si singura solutie e importul. Aproximativ 78% din cantitatea de legume si fructe din magazine e importata, potrivit studiului de caz prezentat ieri de reprezentantii Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR), citat de Gandul.

"Vorbim aici de fructe si legume care se produc si la noi in tara, dar pe care din pacate nu le putem comercializa in magazinele noastre, intrucat productia autohtona a ramas una sezoniera. Nu putem oferi consumatorilor produse doar trei luni pe an", a explicat Alexandru Vlad, vicepresedintele AMRCR, in cadrul unei conferinte organizate de Mediafax.

La alte produse ne descurcam mai bine pe plan local. In timp ce aproape jumatate din conservele de legume, fructe, tomate, peste si carne sunt autohtone, procentul de import la ulei, zahar, faina, orez, sare, mirodenii si otet scade pana la 34%. 

Retailerii sustin ca furnizorii autohtoni nu pot asigura livrari constante de-a lungul anului, iar producatorii agricoli se apara prin faptul ca nu au unde sa depoziteze recolta, pentru ca centrele de gros promise de autoritati nu s-au materializat inca.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea