Social

#anvelope iarna #anvelope #iarna

De ce este obligatoriu sa circuli cu anvelope de iarna cand situatia o cere

De fiecare data cand se apropie iarna, conducatorii auto din Romania trebuie sa se pregateasca sa isi doteze masinile cu anvelope speciale pentru aceasta perioada. Si daca te afli si tu printre ei, nu doar ca este recomandat sa faci asta pentru siguranta ta si a celorlalti  pasageri si participanti la trafic, este chiar obligatoriu sa circuli cu anvelope de iarna atunci cand temperatura o impune. Cum conditiile de la noi sunt destul de dure, cu zapada, ploaie si gheata, este probabil destul de clar de ce este nevoie de asa ceva, cu toate ca mai putina lume cunoaste si care sunt mecanismele exacte pentru care se folosesc cauciucuri speciale pentru anotimpul rece.

 

Cand trebuie sa iei considerare ca ar trebuie sa incepi sa folosesti anvelopele de iarna

Poate ca multa lume considera ca anvelopele speciale ar trebuie sa fie utilizate atunci cand da prima zapada sau cand incepe sa inghete. Asadar, atunci cand temperatura scade sub 0 grade. Cu toate acestea, situatia nu sta chiar asa, trebuind sa circuli cu anvelope de iarna chiar inainte de a se ajunge aici. Proprietatile materialului din care sunt construite anvelopele obisnuite, adica cele de vara, incep sa se schimbe la temperatura de 7 grade. Astfel, acestea nu mai sunt potrivite pentru a circula cu ele, parametrii lor devenind mai slabi.

Anvelopele de iarna sunt astfel necesare mai repede, cu mult timp inainte de a da prima zapada. Atunci cand cele de vara nu mai sunt de incredere (pentru ca permit o franare mai greoaie si o aderenta mai scazuta), este clar ca ele trebuie sa fie inlocuite cu cele noi, si nu doar pe rotile de tractiune, ci pe toate patru.

Ce ofera in plus anvelopele de iarna

Acest tip de anvelope sunt confectionate din tipuri speciale de material, au un design mult mai agresiv pentru a creste aderenta pe asfaltul umed sau alunecos si uneori au chiar si mici gauri cu bucati de metal in ele pentru a imbunatati rezistenta la alunecare pe astfel de suprafete. Ele sunt mai sigure in conditiile de iarna foarte dura, dar si atunci cand zapada este mai mica si tocmai de aceea este absolut necesar sa fie folosite la temperaturi de sub 7 grade, atunci cand nu stii cum va evolua starea vremii.

Un avantaj in plus este oferit de suprafata de franare. Aceasta este cea mai scazuta dintre toate tipurile de anvelope, chiar si in cazul unor suprafete foarte alunecoase. Ele ofera un avantaj enorm in cazul in care este necesara franarea pe o suprafata redusa si astfel poate sa fie eliminat un mare risc de accidente (dupa cum vedem si la televizor, multe accidente sunt cauzate de lipsa dotarilor masinii pentru drumul pe care il parcurge, inclusiv a anvelopelor de iarna).

Anvelopele all season nu sunt anvelope de iarna

Modelele all season ofera si ele o mai buna aderenta la sosea, dar sunt facute mai ales pentru tarile in care conditiile nu devin atat de dure precum se intampla la noi. Mai exact, pot sa fie folosite in caz de ploaie si de noroi, dar in niciun caz pe zapada si gheata. Mai exista si modele all weather, ele fiind recomandate la temperaturi de peste 7 grade, cand zapada este foarte moale si umeda.

Un exemplu pentru a arata diferenta dintre all season si anvelopele de iarna este distanta de franare. In cazul celor de iarna, aceasta este cu pana la 10 m mai mica, lucru care poate sa insemne si doua lungimi de masina, deci o masura destul de mare.  Stabilitatea pe asfalt inghetat, aderenta si franarea sunt cele mai bune in cazul anvelopelor de iarna si ele nu trebuie sa fie inlocuite cu nimic altceva nu doar pentru ca astfel se atrag sanctiuni, ci pentru ca este mai sigur pentru cei din masina.

Este adevarat ca, sa ai doua seturi de anvelope, unul de iarna si altul de vara inseamna si o investitie in plus. Dar pana la urma, daca vrei sa fii in siguranta si sa sofezi responsabil, este cu adevarat nevoie de asa ceva. Iar daca vrei sa ai acces la cele mai mici preturi din Romania, dar si la o colectie impresionanta din toate tipurile de anvelope, Elite Tires Distribution poate sa reprezinte una dintre cele mai bune solutii de la noi din tara. Exista chiar si reduceri pentru seturile de anvelope de iarna, dar si oferte speciale, in timp ce livrarea se face oriunde. Insa pentru siguranta nu ar trebuie sa existe un pret, dotarea masinii cu anvelopele potrivite in orice anotimp fiind o obligatie.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea