Social

#jocuri de societate #jocuri #prieteni

De cati prieteni ai nevoie pentru jocul tau de societate preferat?

A inceput sezonul rece, acea perioada din an in care intalnirile intre prieteni se muta la domiciliu, iar timpul petrecut afara devine din ce in ce mai limitat. si cum ai putea fructifica timpul avut la dispozitie intr-o zi de weekend sau de concediu, decat printr-o activitate mai mult cerebrala, dar si distractiva, precum cea presupusa de un joc de societate? Astazi este pusa la dispozitia publicului larg o varietate de jocuri, iar alegerea unuia depinde strict de preferintele fiecaruia. Fie ca sunt indreptate spre mai mult dinamism, fie ca implica mai mult lucru in echipa sau iti permite sa actionezi la nivel individual in majoritatea timpului, exista un loc sub soare pentru fiecare, sau mai bine-zis, locul tau la masa nu e deloc compromis daca iti doresti sa iei parte la o astfel de activitate distractiva.

 

Unde isi au originea aceste jocuri

in ultimii 10 ani, aproximativ, jocurile de societate au luat amploare atat in ideea ca au mai aparut modele noi, dar si prin trecerea variantelor clasice in mediul online. Cele mai multe dintre persoane, mai ales din cele care se considera fani in acest domeniu, nu isi dau seama ca jocurile de masa sunt de fapt pre-istorice, ceea ce inseamna ca am avut jocuri de masa inainte de a incepe efectiv sa scriem. si primul joc de acest gen consta pur si simplu in aruncarea zarului. O piesa esentiala in majoritatea jocurilor de astazi, acesta a stat la baza celor mai vechi jocuri ale umanitatii. Cele mai vechi piese de joc gasite vreodata au fost 49 de pietre mici pictate, sculptate, cu o vechime de 5.000 de ani, in sud-estul Turciei. Piese similare au fost gasite in Siria si Irak si par sa indice jocuri de masa originare dintr-o regiune cunoscuta pentru inventarea altor lucruri necesare noua: papirusul, anumite tipuri de bauturi si calendarul. Alte jocuri de zaruri de origine timpurie au fost create prin pictarea unei singure parti a unor betisoare plate. Regula era ca acestea sa fie aruncate la unison, iar in momentul in care latura pictata se nimerea a fi a ta, punctul venea la tine. Zarurile mesopotamiene au fost obtinute dintr-o varietate de materiale, incluzand oase sculptate, lemn, pietre pictate, scoici si carapace de broasca testoasa.

Care sunt avantajele lor

Jocurile de societate reunesc oamenii prin activitati competitive si cooperante, care induc buna-dispozitie. Cu toate acestea, ele ofera mult mai mult decat doar divertisment. Unul dintre efectele acestora este rasul si este cunoscut faptul ca acesta creste nivelul de endorfine, substanta chimica din corpul nostru pe care toata lumea o asociaza cu elevarea senzatiei de fericire. Un joc de societate inseamna si timp de calitate petrecut cu cei dragi, nu doar cu prietenii. Fiind atat de greu astazi sa iti sincronizezi programul cu ale celorlalti, cateva ore in plus petrecute alaturi de ei dupa o cina copioasa reprezinta o modalitate altfel de a va reconecta si a va consolida legatura. La nivel cerebral, jocurile de societate contribuie la dezvoltarea memoriei si a abilitatilor cognitive. Zonele creierului care sunt responsabile pentru gandirea complexa si formarea memoriei sunt hipocampul si cortexul prefrontal. Aceste parti beneficiaza cel mai mult cand iei parte la un astfel de joc. Printr-un studiu realizat la Universitatea din Toronto, s-a demonstrat ca studentii care jucau regulat jocuri video erau mult mai rapizi in localizarea lucrurilor pierdute. Acelasi lucru se poate intampla si in urma practicarii unor jocuri precum sah, dame sau Monopoly. Astfel, nu doar te vei simti bine in compania unor persoane dragi, dar iti vei creste sansele de a gasi mai repede obiecte care uneori par de negasit, precum cheile de la masina sau chiar ochelarii de la ochi.

Spirit competitiv imbinat cu voie buna

Jocurile de carti sunt considerate de asemenea jocuri de societate, chiar daca acestea nu implica de fapt o placa pe care sunt asezate niste piese. Unele persoane vor sa se limiteze la jocurile obisnuite de carti pe care le stiu dintotdeanuna, in timp ce altii prefera sa adune intreaga gasca de prieteni pentru cele mai avansate, care rapesc mai mult din timpul liber, dar in acelasi timp implica provocari benefice. De exemplu, rutina jocului Texas Hold'em, care este un joc de poker, implica intre 2 si 10 persoane si fiecare dintre ele ar trebui sa stie ce este o limita fixa, o miza fara limitare sau cum functioneaza clasamentul mainilor. O data invatate elementele de baza e usor sa evoluezi si sa te perfectionezi in arta manuirii cartilor de joc, care e strans legata de logica si abilitatile de rationament cognitiv. Atat jocurile de carti, cat si alte jocuri de societate preuspun utilizarea unor abilitati motrice fine pentru a ridica sau muta piese, actiuni care implica atat coordonare, cat si dexteritate. Prin urmare, poti spune ca intr-o oarecare masura faci si miscare, iar pentru persoanele care trec printr-un anumit tip de recuperare, poate fi chiar parte din terapie. Exista de asemenea o legatura si intre sistemul imunitar si practicarea jocului de societate preferat. Gandurile si sentimentele negative pot reduce capacitatea de a lupta impotriva bolilor, in timp ce gandurile si sentimentele pozitive – printre care se numara si rasul obtinut in cadrul unei astfel de activitati – impiedica aceste efecte ale substantelor nocive sa se rasfranga asupra organismului, tocmai datorita energiei pozitive resimtite.

Daca nu le privesti ca simple jocuri, asa-zisele board games pot sa iti dezvaluie aspecte esentiale din viata de zi cu zi, puse intr-o lumina diferita. Unul dintre cele mai importante aspecte e acela ca oamenii nu pot fi impartiti strict in doua categorii: invingatori si invinsi, pentru ca acest lucru poate alterna oricand, indiferent de reguli si conceptii cu privire la corectitudine. Pornind de la astfel de concepte de baza, care pot fi aplicate mai departe in interactiunea cu ceilalti, ajungi sa reflectezi mai mult asupra unor aspecte, iar acest lucru nu ar fi fost posibil daca nu te-ai fi gandit sa te asezi la masa intr-o dupa-amiaza libera si sa gasesti cea mai buna cale de a muta urmatoarea piesa de pe tabla.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea