Social

#dosar #crestere copil #copil #indemnizatie #mame

De astazi a inceput acordarea noii indemnizatii pentru cresterea copiilor

Joi, 5 martie – prima zi de acordare a noilor indemnizatii dupa cresterea copiilor . Acestea sunt calculate dupa noua lege, proaspetilor parinti fiindu-le acordate sume reprezentand 85 la suta din venitul pe ultimul an.

Primariile au inceput sa acorde de astazi noile indemnizatii, primele la rand fiind mamicile care au nascut dupa 1 ianuarie 2009. Cele care au nascut in 2008 isi vor primi banii in a doua jumatate a lunii. Banii vor fi trimisi catre parinti fie pe card, fie prin mandat postal, in perioada 5-28 martie.

Mamele care beneficiaza de vechiul tip de indemnizatie si doresc sa treaca la noul tip de indemnizatie, pot depune o cerere in acest sens oana pe 30 iunie 2009, pana la recalcularea indemnizatiei urmand a primi lunar cei 600 de RON care li se cuvin.

Conform oficialilor Ministerului muncii dupa recalcularea cuantumului, mamele vor primi si diferentele de sume incepand cu ianuarie 2009. Trebuie amintit si faptul ca la sfarsitul anului trecut, premierul Boc a anuntat ca va avea, incepand cu 1 ianuarie 2009, o valoare cuprinsa intre 600 si 4.000 de lei, nivelul maxim fiind plafonat la aproximativ trei salarii medii nete pe economie

Ce trebuie sa contina dosarul mamei

Dosarul cu acte prin care se solicita schimbarea modului de calcul a indemnizatiei trebuie depus personal sau prin posta, cu solicitare de confirmare de primire. Documentele necesare pentru recalcularea cuantumului indemnizatiei prin aplicarea procentului de 85% asupra mediei veniturilor realizate in ultimele 12 luni inainte de nasterea copilului , sunt: o cerere care sa cuprinda numele si prenumele mamei, codul numeric personal, adresa, atat a persoanei beneficiare, cat si a copilului pentru care se primeste indemnizatia, copie dupa certificatul de nastere al copilului si dupa buletinul mamei si o adeverinta din care sa reiasa valoarea veniturilor profesionale realizate in ultimele 12 luni inainte de nasterea copilului.

Actele necesare mamelor care solicita pentru prima data indemnizatia de crestere a copilului sunt: formularul tipizat prin care se solicita indemnizatia, copia actului de identitate al mamei, copia certificatului de nastere al copilului, copia altor acte doveditoare care atesta filiatia copilului, o adeverinta privind indeplinirea conditiilor de eligibilitate si veniturile realizate in ultimele 12 luni inainte de nasterea copilului.

Cine poate primi indemnizatia pentru cresterea copilului

Mamele pot primi indemnizatia pentru cresterea copilului numai daca in ultimul an inainte de nastere au realizat un venit profesional care poate fi socotit drept venit supus impozitului pe venit. Astfel, conform Ministerului muncii, pe lista de venituri care sunt luate in calcul pentru acordarea indemnizatiei se afla urmatoarele: veniturile comerciale, cele din prestari servicii, din exercitarea profesiilor medicale, de avocat, notar, auditor financiar, consultant fiscal, expert contabil , arhitect etc.

De asemenea sunt luate in considerare sumele obtinute din drepturi de proprietate intelectuala, realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere, inclusiv din activitati adiacente, respectiv brevete de inventie, desene si modele, mostre, marci de fabrica si de comert, procedee tehnice, know-how, drepturi de autor si dreptului de autor si altele asemanatoare. In plus, se iau in calcul si veniturile provenite din cultivarea si valorificarea florilor, legumelor si zarzavaturi, cultivarea si valorificarea arbustilor, plantelor decorative si ciupercilor, exploatarea pepinierelor viticole si pomicole, precum si din valorificarea produselor agricole.

Pentru mamele salariate, adeverinta de venit este eliberata de la iar in cazul in care mama este liber profesionista, are o firma, face parte din categoria celor care isi castiga existenta din agricultura sau mai alte si alte venituri in afara de salariu (cum ar fi dividende, actiuni etc.) adeverinta va trebui sa fie vizata de agentia fiscala de care apartine. Banii vor fi primiti prin card, daca asa doresc solicitantii, sau prin mandat postal, la domiciliu.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social


Citeste pe divahair.ro

Top

Cauta-ti perechea