Social

De 3X 25 de ani

La cei 75 de ani, liderul PSD, Ion Iliescu, se simte de parca ar avea "de trei ori cate 25 de ani". Remarca a fost rostita ieri, de fostul ministru al Culturii, Razvan Theodorescu, cu ocazia zilei de nastere a lui Ion Iiescu, si i-a placut atat de mult sarbatoritului, incat acesta "a furat-o" si le-a spus-o si ziaristilor acreditati la Senat. De altfel, Sala de marmura a Senatului a fost primul loc unde ex-presedintele Romaniei si al PSD si-a inceput aniversarea zilei de nastere. Daca in alti ani, acest moment era exploatat din plin de cetateni, politicieni sau prieteni, sarbatorirea celor 75 de ani ai liderului PSD s-a facut ieri, in Senat, cat se poate de discret. Atat de discret incat, in plen, senatorii nu intelegeau de ce colegii lor de la PSD intarzie sa vina la lucrari. Iliescu a admis ca nu mai are parte de acelasi fast ca in perioada in care era presedinte, dar a sustinut ca "cei de suflet" au ramas langa el.

Piscoturi si sampanie
In tot acest timp, pesedistii il asteptau nerabdatori pe Ion Iliescu. Fostul consilier prezidential, Corina Cretu, s-a asezat langa usa liftului pentru a fi sigura ca este prima care-l va felicita si pupa pe sarbatorit, lucru care s-a si intamplat. Iliescu a primit cateva buchete de flori, un tablou si aplauze furtunoase, urari de bine sau discursuri de felicitare din partea asistentei.


Seuleanu a oferit cadou "echidistanta" SRR
Cadoul cel mai interesant a venit insa din partea presedintelui Societatii Romane de Radio, Dragos Seuleanu. "Va multumesc pentru sprijin si va asigur ca vom mentine situatia echilibrata", i-a transmis Seuleanu lui Iliescu, in loc de "La multi ani".


Demisia sau destituirea presedintelui Radioului
Membrii Initiativei Profesionale Radio Romania au reactionat prompt, cerandu-i presedintelui SRR sa-si dea demisia sau, in caz contrar, sa fie destituit din functie de catre Parlament. Ei au mai solicitat comisiilor parlamentare de politica fata de PSD". Dupa cateva ore a venit si replica lui Seuleanu, care a sustinut ca nu a spus ceea ce a spus. "Va felicit cu ocazia zilei dumneavoastra de nastere si va doresc multa sanatate. Va multumesc pentru sprijinul acordat si va asigur ca vom ramane un post de radio echidistant si echilibrat", sustine Seuleanu ca i-a transmis lui Iliescu.

Bucuresti, ora 10.30, sediul PSD din soseaua Kisellef. O mana de batranei, cu sacose "de un leu" in mana, il asteapta pe sarbatorit. Deapana amintiri. Isi aduc aminte cum l-au cunoscut, se lauda ca au pastrat legtura cu el si ca, la o adica, acesta ii cunoaste. Asteptarea se prelungeste pentru ca sarbatoritul o tine din petrecere in petrecere prin diferite locatii. In tot acest timp, o femeie de fix 80 de ani ne arata o fotografie, din anul 1956, cand el era "foarte chipes", iar ea, ea arata cu totul altfel. "Uitati-l, dumnealui este acesta, de aici...cel cu basc.". Cum era el acum 40 de ani, o intrebam noi, ziaristii. Femeia rade nostalgic si putin sfios. Pare sa fie o fana a carei pasiune pentru el nu s-a stins nici dupa aproape 40 de ani: "Era foarte chipes, foarte calm, foarte frumos. Stia sa vorbeasca cu toata lumea. Si acum este foarte chipes...", continua batranica, alintandu-se putin. Cand SPP-istii incep sa intre in fibrilatie si sa ii impinga pe batranei cu toata delicatetea de care pot da dovada body-guarzii unui fost presedinte, e semn ca vine. Apar si fanii alesi: doamne trecute demult de adolescenta, vopsite in doua-trei culori si infofolite in blanurile scoase de la naftalina special pentru aceasta ocazie. Cateva minute mai tarziu apare si el: nu pe jos, ci intr-o masina luxoasa din care coboara la intrarea in sediul partidului. Febletea tuturor femeilor de varsta lui, Ion Iliescu, a implinit ieri 75 de ani.


"Fetele spuneau ca eram chipes"
Apare in fata pensionarilor din fata sediului. E tot un zambet. Da mana cu toata lumea. Pare multumit, fericit chiar, dar nu lasa nici un fel de emotie sa-i strice echilibrul interior. Nu plange, nu e emotionat, nu e nostalgic, dar zambeste larg tot timpul. Cum arata Iliescu acum 40 de ani, ne spune chiar el: "Eram agreabil...vioi...fetele spuneau ca eram chipes, ca aratam bine". La un moment dat, un batran ii ofera un cadou pe care Iliescu face imprudenta sa-l deschida. Este o Biblie si acum este nevoit sa vorbeasca despre un subiect controversat. Dar, iata, Iliescu face dezvaluiri surprinzatoare, care nu mai probeaza mult trambitatul sau ateism: "Spun rugaciuni cu toate prilejurile...si Tatal Nostru...am o cultura religoasa foarte serioasa".


Un om, o Revolutie, o tara
Inainte de a intra in sediul partidului, un batranel stirb il striga nervos, spre disperarea bodyguarzilor: Iliescu se intoarce si asculta calm sfaturile acestuia. Batranelul are o problema cu ziaristii si-l roaga sa se fereasca de ei: "Astia nu va iubesc nici unul...", striga batranelul furios. In sediul partidului, oamenii se impart repede: batranii ponositi se reped la mesele unde sarbatoritul face cinste cu sandvisuri, prajiturele si suc. Intr-o alta camera, pe Iliescu il asteapta o surpriza: pe un podium este asezat un scaun, iar pe scaun o gravura pentru sarbaorit, asezonat cu nelipsitul buchet de trandafiri. Decorul pare pregatit mai degraba pentru o ocazie trista, dar nimeni nu sesizeaza. Cadoul este o surpriza din partea organizatiei de suflet a lui Ion Iliescu: PSD Sector 1. Gravura este personalizata si pe ea scrie: "Ion Iliescu: un om, o Revolutie, o tara. 3 martie 2005. Organizatia nr.44". Iliescu asculta relaxat dedicatia patetica pe care i-o citeste unul dintre activisti. Textul aminteste cu siguranta de poeziile dedicate fostului conducator iubit, inca de la inceput: "Domnului Ion Iliescu, distins si venerat coleg...".


"Mai sunt multi de venit?"
Incep sa apara curand si VIP-urile, vicepresedintii de partid, care insa stau la coada sa dea mana cu el la fel ca si muritorii de rand: Miron Mitrea, Ioan Mircea Pascu, Mihai Tanasescu, Victor Ponta, (cu mana fracturata, "da' trece!"), Dan Ioan Popescu, Valer Dorneanu, Gabriel Oprea si altii. Marele absent este marele invins: Adrian Nastase, plecat la o intrunire a socialistilor europeni, la Atena. Dar l-a sunat de dimineata, printre primii, si i-a transmis si un cadou, "nu conteaza ce". Mircea Geoana, in schimb, nu a dat nici un semn, iar Iliescu nici nu pare sa aiba chef sa vorbeasca despre acest subiect. Nici cel care i-a luat locul la Controceni , Traian Basescu, nu l-a sunat. Dupa mai bine de trei ore in care nu a facut decat sa dea mana, sa zambeasca mult si sa isi aduca aminte de unde ii cunoaste pe oamenii cu care a dat mana, Iliescu nu s-a plictisit. Bodyguarzii, da: "Mai sunt multi?", intreaba unul dintre ei conspirativ. Raspunsul il multumeste: "Astia pe care ii vad eu, da?".

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea