Social

Dalai Lama: Nimeni nu are dreptul sa le puna pumnul in gura tibetanilor

Liderul spiritual tibetan, Dalai Lama , a sustinut astazi o conferinta de presa la Tokio, pe tema recentelor proteste din regiunea chineza. Liderul tibetan s-a declarat un sustinator al Jocurilor Olimpice care se vor desfasura in China.

Mesajul sau catre tibetani este unul de pace. "I-am indemnat sa nu participe la vreo actiune violenta, dar nimeni nu are dreptul de a pune pumnul in gura tibetanilor. Exista o problema in Tibet, insa nu exista libertate de exprimare acolo", a declarat Dalai Lama.

Dalai Lama traieste in exil din 1959, cand a parasit Tibetul dupa 9 ani sub autoritate chineza. El a militat pentru independenta Tibetului si, mai apoi, pentru autonomia regiunii. Dalai Lama s-a nascut in 1935, intr-o familie de fermieri din nord-estul Tibetului. La numai 4 ani, el a fost recunoscut drept cel de-al XIV-lea Dalai Lama.

Tibetanii il venereaza, considerand ca este incarnarea lui Buddha. Pentru a se pregati asa cum se cuvine pentru atributiile ce ii reveneau, Dalai Lama si-a lasat in urma familia si satul natal si a inceput educatia monastica. Odata initiat, liderul spiritual al Tibetului a preluat in 1950 si puterea politica. Tot in acel an, China a invadat Tibetul.

Noua ani mai tarziu, tibetanii au rabufnit impotriva regimului chinez si totul s-a transformat intr-o revolta de amploare. De teama unui atac sau a unei eventuale tentative de rapire, Dalai Lama a fost convins sa paraseasca Tibetul. Calatoria pana in India a facut-o pe jos impreuna cu zeci de mii de tibetani care si-au urmat liderul. S-a stabilit intr-un orasel din nordul Indiei, caruia i se mai spune si Micul Lhasa, cu trimitere la capitala Tibetului. Aici a fost format un nou guvern in exil.

In anii '80, imaginea lui Dalai Lama in lume a devenit tot mai cunoscuta dupa ce a inceput sa calatoreasca in diferite tari pentru a promova cauza tibetana. La sfarsitul anilor '80, el a renuntat chiar la ideea de independenta a Tibetului cerand, in schimb, autonomia regiunii. Dalai Lama a spus intotdeauna ca problema tibetana trebuie rezolvata prin mijloace pasnice. Motiv pentru care campania sa a fost rasplatita cu un pentru Pace in 1989.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea