Social

Dalai Lama cere boicot olimpic

Guvernul chinez din exil acuza Beijingul ca ar fi ucis peste 80 de persoane in timpul protestelor din Tibet

Liderul spiritual budist Dalai Lama a facut un apel international la boicotarea Jocurilor Olimpice de vara, de la Beijing, ca urmare a uciderii de catre autoritatile comuniste a mai multor zeci de tibetani. Oficial, doar opt persoane au fost ucise in regiunea tibetana, insa guvernul chinez din exil acuza autoritatile comuniste ca ar fi ucis cel putin 80 de protestatari, o buna parte dintre acestia in apropierea unei inchisori din Lhasa, capitala Tibetului.

Dalai Lama a cerut comu ­nitatii internationale sa boicoteze Jocurile Olimpice de la Beijing, datorita crimelor recente ale regimului comunist, care a ucis cel putin opt persoane in Lhasa, capitala regiunii Tibet, conform cifrelor furzniate de agentiile intrnationale de stiri.

Discursul liderului religios budist a avut loc la doar cateva ore dupa ce autoritatile comuniste au anuntat declansarea " raz ­boiului popular impotriva insurgentilor din Tibet". Totusi, in ciuda cifrelor oficiale, guvernul chinez din exil sustine ca, in ultimele zile, fortele de securitate comuniste au ucis cel putin 80 de persoane.

"Intentionat sau nu, in Tibet se desfasoara un genocid cultural. Putem vorbi despre discriminare. Tibetanii, pe propriul lor pamant, sunt tratati ca niste cetateni de mana a doua ", a anuntat liderul spiritual budist. Protestele din vestul regiunii Himalaya au debutat saptamana trecuta sub forma comemorarii revoltei din 1959.

Dalai Lama s-a alaturat ieri cererii formulate de mai multa vreme de tibetanii din exil, si a cerut si el boicotarea JO de la Beijing. Presedintele Comitetului Olimpic International, francezul Jacques Rogge, a declarat ca nu sustine ideea boicotarii JO, deoarece acest lucru ar penaliza "sportivii care nu au nicio vina".

Cu toate acestea, unii sportivi celebri se gandesc sa boicoteze JO. "Multe vedete ale sportului au retineri in privinta Jocurilor Olimpice. Unii se gandesc chiar sa renunte la participare", a declarat Thomas Bach, presedintele Comitetului Olimpic german.

Precedentele Moscova si Los Angeles

In timpul Razboiului Rece au existat doua olimpiade boicotate. Astfel, Statele Unite alaturi de alte 65 de tari, printre care Albania, China, Israel si Japonia au boicotat Olimpiada de de la Moscova, din 1980, ca raspuns la invazia Afganistanului. Patru ani mai tarziu, URSS si majoritatea statelor comuniste, mai putin Romania, China si Iugoslavia, au boicotat JO de la Los Angeles.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea