Social

Dalai Lama ameninta ca demisioneaza

Dalai Lama a avertizat ieri ca ar putea renunta la statutul sau de lider spiritual tibetan, daca violentele scapa de sub control in Tibet, si a respins afirmatiile premierului chinez, care il acuzase ca a declansat protestele de la sfarsitul saptamanii trecute.

„Daca lucrurile scapa de sub control, atunci singura mea optiune este sa ma retrag complet”, a spus Dalai Lama, liderul spiritual tibetan aflat in exil la Dharamsala, in nordul Indiei. Comentariile sale au venit dupa ce premierul chinez Wen Jiabao l-a acuzat ca a declansat protestele cu scopul de a deranja buna desfasurare a Jocurilor Olimpice din august, de la Beijing.

„Daca Dalai Lama renunta la independenta si recunoaste ca Tibetul este parte inalienabila a Chinei, ca Taiwanul, atunci usa noastra este deschisa pentru un dialog cu el”, a tinut Wen Jiabao sa precizeze.

Cu toate acuzatiile guvernului chinez, Dalai Lama nu a incitat niciodata la boicotarea Jocurilor Olimpice si nu a sustinut propunerea unora dintre simpatizantii sai, care ar dori impunerea de sanctiuni economice Chinei. A negat si ca ar fi instigat la proteste, stiut fiind ca este profund pacifist. Pana si amenintarea sa de a demisiona are un substrat pacifist: „Daca tibetanii aleg calea violentei, va trebui sa demisioneze, deoarece este dedicat trup si suflet non-violentei”, a explicat unul dintre consilierii sai. In plus, Dalai Lama a dat de inteles ca, daca supusii sai sunt de acord, ar putea renunta la cererea de autonomie extinsa pentru Tibet, pentru a cere in schimb independenta.

Guvernul tibetan in exil a afirmat ca protestele violente din China, reprimate de autoritati, s-au soldat cu 99 de morti. 19 tibetani au murit in noi proteste izbucnite ieri. In plus, 1000 de protestatari au fost arestati pentru ca au organizat o noua manifestatie in Lhasa, incalcand masurile de securitate instaurate de autoritati.

 

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea