Social

Cutremurele cu magnitudinea de 7 grade revin la 32 de ani

Guvernul Romaniei avertizeaza printr-un document oficial ca seismele cu magnitudine de 7 grade pe scara Richter revin o data la 32 de ani.

Precizarea a fost facuta in Strategia de comunicare si informare publica pentru situatii de urgenta, care a fost publicata vineri in Monitorul Oficial. Informatia i-a uimit pe specialistii din domeniu. Acestia sustin ca nimeni nu poate sa prevada cand va avea loc urmatorul cutremur.

Daca, insa, ar fi sa ne luam dupa previziunile Guvernului, urmatorul cutremur de intensitate mare ar avea loc in Romania, in 2009.

Documentul prezinta principalele riscuri la adresa populatiei si felul in care autoritatile ar trebui sa comunice in situatiile de criza. Intre potentialele scenarii catastrofale, „hazardurile seismice” reprezinta capitolul cel mai detaliat. Intr-un fragment din documentul elaborat de guvern, si prezentat de Evenimentul Zilei, se sugereaza chiar si un calcul probabilistic.

„In conformitate cu studiile efectuate in acest domeniu de institutii specializate, cutremurele cu o magnitudine de 7 grade pe scara Richter au o perioada medie de revenire de 32 de ani", se arata in document.” Surse din cadrul Institutului de Fizica a Pamantului dezmint insa varianta unui astfel de calcul.

In ceea ce priveste regulile de actiune in timpul seismului, primele mentionate sunt pozitionarea in interiorul locuintei, protectia copiilor si inchiderea surselor care pot provoca pagube, de exemplu gazele. In viziunea guvernului, prioritatile dupa producerea unui cutremur sunt: acordarea primului ajutor, ingrijirea copiilor, a victimelor, pregatirea pentru evacuare sau parasirea locuintei.

De asemenea, se arata in document, oamenii ar trebui sa stie cum sa supravietuiasca daca sunt prinsi sub daramaturi, si sa cunoasca locul de intalnire cu membrii familiei, in cazul in care locuinta este distrusa.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea