Social

# cursuri de educatie rutiera #educatie rutiera #educatie

Cursuri de educatie rutiera pentru copii

Copii au nevoie de cursuri de educatie rutiera in scoli, potrivit psihologilor. Din acest motiv Asociatia de Psihologie si Siguranta Rutiera PsihoTrafiQ si Primaria Medgidia organizeaza cursuri speciale pentru elevii din clasele IV-VIII de la 6 scoli din Medgidia.

 

Principalul obiectiv al acestui proiect este scaderea numarului de victime in randul pietonilor. Acestia trebuie sa constientizeze pericolele la care se supun, iar cand devin soferi sa fie mai responsabili, sustin psihologii.

"Datorita derularii mai multor campanii de informare si educatie rutiera la nivel european, se constata o scadere considerabila a numarului de victime din randul pietonilor. Acest lucru ne arata ca atat pietonii sunt mult mai constienti de pericolele care pot aparea in trafic, dar si soferii sunt mult mai reponsabili si preventivi atunci cand sunt la volan. intrucat am constatat din rapoartele Comisiei Europene, dar si din studiile pe care PsihoTrafiQ le-a coordonat la nivel national, ca pietonii cu varste de pana in 14 ani sunt categoriile de varsta cele mai vulnerabile, am decis sa demaram o ampla campanie de informare si educare in 6 scoli din Medgidia. in cadrul cursurilor de educatie rutiera, le vorbim elevilor despre semnificatia si importanta indicatoarelor rutiere, despre regulile de circulatie si de comportament in trafic", declara prof. univ. dr. Mihaela Rus, presedintele Asociatiei de Psihologie si Siguranta Rutiera PsihoTrafiQ.

La cursuri vor participa peste 1500 de elevi care vor invata cum sa se comporte in trafic de la specialisti. In plus, acestia vor primi brosuri de informare special concepute pentru ei.

Psihologul Mihaela Rus: "Copiii au nevoie de educatie rutiera in curricula scolara"

Totodata, copiii vor raspunde la un chestionar pentru a evalua gradul de cunostinte privind siguranta rutiera, iar raspunsurile vor fi incluse intr-un studiu care va fi publicat in reviste internationale de specialitate, dar va fi pus si la dispozitia Ministerului Educatiei pentru a lua in calcul introducerea in curricula scolara a unei discipline care sa abordeze importanta educatiei rutiere in societatea moderna.

"Chiar daca s-au facut progrese remarcabile privind siguranta in trafic, acestea se observa mai mult la nivelul adultilor, care au devenit mult mai responsabili, insa la nivel de educatie rutiera in scoli, suntem printre codasii Europei, intrucat inca nu exista in curricula scolara o disciplina care sa trateze amplu importanta sigurantei rutiere in randul copiilor si tinerilor. in societatea actuala, copiii sunt si ei participanti activi la trafic, nu doar din perspectiva pietonului, ci prin faptul ca tot mai multi copii folosesc biciclete, trotinete si hoverboard-uri si pot fi oricand victime daca nu primesc o educatie rutiera adecvata. Consideram ca Ministerul Educatiei, impreuna cu psihologi si reprezentanti ai societatii civile, ar trebui sa creioneze urgent o strategie nationala pentru introducerea cursurilor de educatie rutiera in scoli, iar noi, prin acest proiect-pilot, ne dorim sa tragem un puternic semnal de alarma si sa-i invitam pe parinti, profesori si autoritati sa ne fie alaturi in acest demers, pentru a crea impreuna o lume mai sigura pentru copiii nostri", explica prof. univ. dr. Mihaela Rus.

Tinerii de astazi sunt cetatenii de maine si implicit, participanti activi la traffic

"Este adevarat faptul ca noi toti avem mare nevoie de indrumare in ceea ce priveste participarea la trafic, luand in cosiderare multitudinea de factori distractori si pericolele la care ne expunem zi de zi. Consider ca trebuie sa vorbim deschis despre acest subiect ingrijorator si sa actionam in concordanta. Asadar, aceasta campanie de constientizare si educare pe care o implementam este un pas important in directia tragerii unui semnal de alarma foarte important. De asemenea, este la fel de adevarat faptul ca tinerii sunt deja participanti pasivi la trafic, iar aceasta campanie de constientizare si educare va avea un rezultat dublu. in primul rand, faptul ca ofera copiilor o disciplina rutiera atat de necesara si ii pregateste pentru perioada maturitatii, cand o buna parte dintre acestia vor deveni participanti activi la trafic; in al doilea rand, prin pozitionarea tinerilor in centrul campaniei, acestia vor deveni vectori ai mesajului pe care il vizam prin aceasta campanie, respectiv al unei participari responsabile la trafic. Asadar, ne bucura faptul ca ii avem ca parteneri pe prietenii nostri de la Asociatia "PsihoTrafiQ", deoarece au un portofoliu impresionant si pentru ca suntem convinsi ca vom avea un rezultat foarte bun in urma implementarii acestei activitati", declara Bogdan Mosescu, City Manager al Primariei Medgidia.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea