Social

Cum si unde se vor bate candidatii de Ziua Copilului

Alegerile locale care vor debuta pe 1 iunie se anunta echilibrate in multe judete, atat la primariile principale, cat si la Consiliile Judetene. Cotidianul va spune unde se anunta cele mai dure batalii politice. De departe, Gorjul se prezinta ca fiind teatrul celor mai dure si echilibrate confruntari pentru presedintia Consiliului Judetean.

Dure si din cauza faptului ca trei dintre cei patru candidati cu sanse mari pentru a deveni sef de judet sunt clienti ai Justitiei: Dan Ilie Morega (PNL), Nicolae Mantog (PD-L) si Nicolae Mischie (PNG). Al patrulea candidat, social democratul Ilie Calinoiu, isi cunoaste foarte bine adversarii pentru ca toti au trecut prin PSD.

Brasovul se anunta, de asemenea, un judet in care se vor da lupte grele atat pentru primaria „mare“, cat si pentru sefia Consiliului Judetean. Chiar daca este dat ca favorit, primarul in functie al capitalei de judet, George Scripcaru (PD-L), va avea de infruntat doi candidati puternici: Mihai Dan (PSD) si senatorul carmen tanasescu (PNL), ambii cu sanse reale de a accede in turul II.

Pentru sefia Consiliului Judetean lupta se anunta si mai echilibrata si se va da tot in trei: Aristotel Cancescu (PNL), deputatul Dumitru Puchianu (PD-L) si senatorul Otilian Neagoie (PSD).Oricare din cei trei poate castiga, toti fiind creditati cu sanse egale. Daca mai adaugam si candidatul PRM, Nicolae Iorga, care este tot senator, se poate spune ca Brasovul detine recordul parlamentarilor care participa la alegeri locale - un deputat si trei senatori.

La Iasi, batalia pentru Consiliul Judetean se da tot in trei. Presedintele in functie, Lucian Flaiser, fost pana acum o luna in PSD, candideaza acum din partea PD-L. Social democratii l-au aruncat in lupta pe fostul primar Constantin Simirad (si el trecut prin partide de dreapta - PAC si PNL), iar liberalii il au drept candidat pe deputatul Traian Dobre, fost in PSD pana in 2005. Toti trei sunt nume sonore in judet si faptul ca au trecut dintr-o tabara intr-alta a condus la o nivelare a procentelor. Oricare dintre cei trei poate obtine victoria pe 1 iunie.

Presedintele PD-L, Emil Boc, nu pare sa aiba mari emotii in obtinerea unui nou mandat de primar al Clujului. Cu toate acestea, liberalul Manuel Chira si fostul primar PRM Gheorghe Funar trag speranta ca vor prinde macar turul doi. La sefia Consiliului Judetean lupta ramane insa deschisa.

Mult ravnitul post va fi disputat intre liberalul Marius Nicoara, pedelistul Alin Tise si deputatul PSD Vasile Soporan. Chiar daca UDMR a aruncat in lupta un deputat - Mate Andras -, nu are sanse sa castige si pentru ca o parte dintre voturile maghiarilor vor merge spre candidatul PCM.

Dueluri PNL-PD-L interesante se vor inregistra in judetele Alba si Arad. La Primaria Alba Iulia, edilul in functie, Mircea Hava (PD-L), ataca al patrulea mandat si il are drept adversar principal pe Adrian Covaciu (PNL), pana de curand prefect al judetului.

Chiar daca este dat ca favorit, Hava nu se poate considera invingator cert in turul II, pentru ca, daca voturile PSD si ale PRM se vor indrepta spre liberal, atunci si acesta are sanse. Pentru sefia Consiliului Judetean, Ion Dumitrel (PD-L), detinatorul functiei, si deputatul PNL Nicolae Popa au sanse egale de a castiga.

La Arad, primaria si-o disputa cu sanse egale Gheorghe Falca (PD-L) si Nicolae Dakany (PNL). Ultimul va fi sprijinit si de PNTCD - care are o organizatie puternica in zona si aproape sigur de UDMR in turul II, ceea ce va conduce la anularea avantajului detinut de primarul in functie, Falca.

Tot cu sanse egale se prezinta si principalii favoriti la functia de presedinte al Consiliului Judetean Arad: senatorul PD-L Nicolae Iotcu si fostul prefect, liberalul Cornel Streja.

In Bucuresti, unda verde pentru candidatura lui Sorin Oprescu (independent) incurca socotelile PD-L si PSD, care-si vedeau candidatii, Vasile Blaga, respectiv Cristian Diaconescu, deja calificati in finala. Reintrarea in cursa a lui Oprescu va conduce la canibalizarea voturilor PSD.

Dispute echilibrate se mai anunta si pentru primariile din Braila, Galati, Bacau, Suceava, Botosani, Satu Mare, Pitesti, Ploiesti, Vaslui si Tulcea. In aceste localitati exista o singura certitudine: primarii in functie sunt aproape siguri ca vor accede in turul II si, cel putin la aceasta ora, sunt cotati cu prima sansa de a invinge pe 15 iunie.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea