Social

#incepere facultate #sustinere copil #copil #facultate

Cum sa-ti sustii copilul cand incepe facultatea

Un pas mult asteptat de tineri, dar dureros pentru parinti este plecarea la facultate. Pentru cei care opteaza pentru o facultate departe de casa, parintii trebuie sa depuna un efort in plus, din toate punctele de vedere. Fie ca este vorba de bugetul pentru chirie si banii de buzunar sau de aspectul psihologic, trebuie sa-i fii alaturi si sa-l sprijini, chiar daca nu iti cere asta. Maturizarea vine cu nevoia de independenta, iar ca parinte, trebuie sa fii constient de importanta acestui pas in viata adolescentului tau. Iata cum poti sa-l sustii pe acesta la inceputul unui nou capitol:

 

Ajuta-l sa gaseasca o chirie

Parintii grijulii vor avea mereu in capul listei gasirea unei chirii potrivite pentru copilul lor. Cauta o chirie in Cluj care sa se incadreze in buget, dar si care sa-i ofere toate avantajele de care are nevoie in primul an de facultate. Este important ca locuinta sa fie:

  • spatioasa – pentru a putea instala un birou in camera;
  • aproape de facultate – pentru a ajunge la timp la toate cursurile;
  • modernizata – pentru a evita probleme la instalatiile electrice, de gaz si altele.

Trebuie sa tii cont de aceste aspecte atunci cand cauti chiria perfecta, insa nu uita ca parerea copilului tau este cea mai importanta. El va decide cu cine va locui si ce apartament este potrivit. Aminteste-i ori de cate ori este nevoie ca trebuie sa se incadreze intr-o suma pe care i-o poti oferi lunar pentru plata chiriei si a utilitatilor.

Organizeaza lucrurile din timp

Daca este nerabdator sa se mute, va trebui sa organizezi totul inca dupa confirmarea locului la facultate. De asemenea, pentru a nu pierde chiria perfecta, va trebui sa inceapa sa plateasca inca din vara, asadar mutarea nu trebuie sa astepte pana in toamna. Copilul tau poate fi cu gandul in alta parte in aceasta perioada, asa ca va trebui sa-l ajuti sa organizeze toate cele necesare. Ce trebuie sa contina bagajul pentru prima perioada de facultate:

  • Haine de vara si toamna;
  • Vesela si tacamuri;
  • Carti sau manuale;
  • Lenjerie de pat;
  • Pilota si perne;
  • Electrocasnice mici (espressor, toaster).

In lunile care urmeaza poti sa mai faci un drum pentru a-i aduce hainele si incaltamintea de iarna sau alte lucruri de care are nevoie de acasa. Multi studenti nu au suficient spatiu pentru hainele din ambele sezoane si trimit acasa hainele de vara odata ce temperaturile incep sa scada considerabil. Cumpara-i doar obiectele strict necesare in ceea ce priveste vesela, deoarece colegii de apartament vor avea si ei nevoie sa-si depoziteze lucrurile in dulapurile din bucatarie.

Invata-l sa fie responsabil

Nu este niciodata prea tarziu sa-l inveti pe copilul tau ce inseamna responsabilitatea financiara, dar si mai multe despre felul in care trebuie sa-si asume anumite lucruri. Viata departe de parinti poate fi complicata pentru tinerii care nu sunt obisnuiti sa se descurce singuri, asa ca trebuie sa ai incredere in el si sa-l lasi sa se descurce pe cont propriu din timp.

Economiile nu vor fi pe lista prioritatilor, dar trebuie sa-i explici ca doar asa va putea sa profite de toata experienta vietii de student. Iesirile cu prietenii si mesele in oras vor deveni un lux daca nu reuseste sa puna ceva deoparte in fiecare luna si daca nu renunta la anumite lucruri pe care isi doreste sa le achizitioneze. Poti sa-l ajuti si sa-si faca un card la banca sau sa deschizi un depozit in care sa transferi bani atunci cand faci chiar tu economii. Multi parinti au deja pregatit un cont pentru momentul in care copilul lor va pleca la facultate. Daca ai incredere in capacitatea lui de a gestiona acesti bani, trece contul pe numele lui si ajuta-l sa fie mereu acoperit in caz de probleme neprevazute.

Sustine-ti copilul in aceasta perioada importanta a vietii lui si pregateste-l sa devina un adult responsabil. Ocupa-te de ceea ce inseamna ajustarea intr-o casa noua, dar si de aspectele financiare. De asemenea, ofera-i spatiu si incearca sa te obisnuiesti cat mai repede cu faptul ca va pleca din casa in care a copilarit si incurajeaza-l sa-si viziteze parintii mai des.

Sursa foto: pexels.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea