Social

# protejare poluare #poluare atmosferica #orase poluate #poluare #romania

Cum sa te protejezi de poluarea atmosferica

Poluarea atmosferica provoaca mai multe decese ca malaria, accidentele rutiere, nutritia si alcoolul, fiind al cincilea factor de risc in mortalitatea globala.

In momentul de fata, poluarea atmosferica este una dintre cele mai stringente probleme pentru care oamenii de stiinta incearca sa gaseasca solutii. Noxele provin in special de la traficul rutier si industrie, si, in unele tari, de la arderea unor combustibili pentru gatit, in interiorul locuintei.

Printre problemele de sanatate pe care le pot avea cei care respira aer poluat se numara bolile de inima si respiratorii, precum si bolile cronice. Totodata, persoanele deja bolnave, dar si copiii si batranii sunt mai sensibili la efectele negative generate de poluare.

In Romania mor anual aproximativ 23.000 de persoane din cauza bolilor provocate de aerul poluat. Un raport al Agentiei Europene a Mediului arata ca poluarea aerului continua sa depaseasca in Europa limitele recomandate de Organizatia Mondiala a Sanatatii.

22 dintre cele mai poluate 30 de orase din lume sunt în India, iar New Delhi este cea mai poluata capitala.

Potrivit unui studiu recent realizat de Greenpeace care a analizat 3.000 de orase din intreaga lume, schimbările climatice duc la agravarea efectelor poluarii aerului prin modificarea conditiilor atmosferice si amplificarea incendiilor forestiere. Arderea combustibililor fosili este, de asemenea, o cauza a aerului poluat.

Bucurestiul se afla pe locul 28 in topul celor mai poluate capitale europene, Parisul se situeaza pe pozitia 39, Londra pe 48, iar Berlinul ocupa locul 49. Din Romania au fost analizate 22 de orase. Potrivit studiului, Iasiul este cel mai poluat oras, urmat de Cluj-Napoca, Brasov si Bucuresti.

Zilnic, respiram intre 15.000 si 20.000 de litri de aer, de aceea este importanta calitatea acestuia. Potrivit Greenpeace, un om poate supravietui peste 30 de zile fara mancare, aproximativ doua-trei zile fara apa, insa nu poate trai mai mult de cateva minute fara aer. Iată cateva solutii pentru a te proteja de poluarea atmosferica.

1. Creeaza un mediu sanatos in locuinta ta

Una dintre solutiile pe care le poti adopta pentru a respira un aer mai curat este sa creezi un mediu sanatos in locuinta ta. Purificatoarele si umidificatoarele de aer indeparteaza alergenii, bacteriile si virusurile din incaperi si mentin niveluri optime de umiditate, ceea ce ajuta la imbunatatirea calitatii aerului.

2. Mananca sanatos

O alimentatie potrivita ajuta plamanii sa faca fata mai bine efectelor poluarii aerului. Studiile au aratat ca sunt anumite alimente bogate in vitamine care pot ajuta organismul sa fie mai rezistent. Astfel, pentru a te proteja de efectele poluarii atmosferice este recomandat sa consumi alimente bogate in vitamina A si beta-caroten, cum ar fi margarina, untul, cartofii dulci si morcovii. Alimentele bogate in vitamina C (portocale, capsuni, mango, grepfrut, broccoli, papaya) contribuie la intarirea vaselor de sange si accelereaza procesul de vindecare. Totodată, alimentele bogate in vitamina E protejeaza organismul impotriva leziunilor celulare si astfel reprezinta o sursa necesara pentru intarirea sistemului imunitar.

3. Evita expunerea la aerul poluat

Daca te numeri printre cei carora le place sa faca sport, este recomandat (mai ales daca stai intr-o zona in care nivelul de poluare a aerului este ridicat) sa faci miscare dimineata sau seara. Cu cat razele soarelui sunt mai puternice, cu atat nivelul de poluare a aerului este mai mare. Astfel, pentru a te proteja, este important sa eviti perioadele de maxima poluare daca vrei sa faci sport in aer liber.

Studiile arata ca poluarea atmosferica va reduce speranta de viata a copiilor care se nasc de acum inainte, in medie cu 20 de luni, si va avea cele mai grave urmari in Asia de Sud.

Foto: Helen Sushitskaya/ Shutterstock

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea