Social

#copil #mare #pierdere

Cum sa nu-ti pierzi copilul la mare

Politia si societatea civila lanseaza un ghid cu zece sfaturi pentru ca parintii sa nu-si piarda copiii pe litoral.

Copiii nu trebuie lasati sa se joace nesupravegheati sau sa plece fara permisiunea parintilor, trebuie sa fie invatati dinainte sa nu incerce sa se intoarca singuri, ci sa apeleze la politisti, salvamari si, mai important, sa stie la ce hotel stau, numele si un numar de telefon al parintilor.

Acestea sunt cateva dintre sfaturile de care trebuie sa tina cont parintii care merg la mare cu copiii daca nu vor sa-si piarda odraslele, spun cei de la Centrul Roman pentru copii disparuti si exploatati sexual Focus.

Impreuna cu reprezentantii politiei specializati in prevenirea criminalitatii, ei vor imparti, timp de o luna, pe litoralul Marii Negre evantaie cu decalogul dedicat celor care insotesc copiii, fie ca sunt parinti, tutori sau bunici, pentru a preveni cazurile de disparitie a celor mici.

„Disparitiile copiilor au devenit o realitate ingrijoratoare in Romania. Statisticile Centrului Roman pentru copii disparuti arata varfuri ale disparitiilor de copii mai ales in perioada verii. Anul trecut, in vara, centrul a inregistrat si a monitorizat peste 180 de cazuri de disparitie a copiilor“, a declarat Patrick Danilevici, director de comunicare al Centrului Focus. Acesta spune ca de multe ori este vorba despre neatentia parintilor, care nu se asteapta sa li se intample chiar lor sa le dispara copiii.

„Recomandarea pe care o facem parintilor in cazul in care copilul dispare sau fuge de acasa este sa sune imediat la Centrul Focus, la 0800.822.116 sau la 112 politie si sa comunice toate datele copilului in cauza. Este de dorit ca parintii sa aiba o fotografie cat mai recenta a copilului usurand astfel munca noastra, a politiei si marind astfel sansele de identificare a copilului disparut“, a mai spus Danilevici. Datele Inspectoratului Judetean de Politie Constanta arata ca doar 59 de copii au fost dati disparuti pe litoral vara trecuta.

Decalogul pentru parinti:
• Nu lasati copilul sa se joace nesupravegheat, mai ales in zonele aglomerate.
• Invatati-l ca are voie sa plece doar cu permisiunea dumneavoastra si ca trebuie sa spuna intotdeauna unde si cu cine pleaca.
• Nu-l trimiteti singur la cumparaturi, mai ales in locuri pe care nu le cunoaste.
• Asigurati-va ca stie numele, adresa, numarul de telefon si numele hotelului in care sta.
• Invatati-l ca, in cazul in care se pierde, nu trebuie sa incerce singur sa va caute.
• Daca s-a pierdut, invatati-l sa apeleze la un politist, salvamar, o vanzatoare sau la un adult insotit de un copil.
• In caz de disparitie, alertati imediat politia la 112 sau Focus la 0800.822.116.
• Invatati-l sa spuna cuiva in care are incredere daca se simte speriat sau amenintat.
• Asigurati-va ca va spune intotdeauna NU persoanelor care, sub diferite pretexte, ii cer sa le insoteasca.
• Invatati-l ca exista intotdeauna cineva care il poate ajuta.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea