Social

Cum sa ne respectam hotararile luate de Anul Nou

De fiecare data, la inceput de An Nou, ne punem in gand sa ne schimbam radical, in bine, stilul de viata. Desi experienta ne arata ca, de regula, aceste hotarari, promisiuni sau angajamente pe care le luam fata de noi insine nu prea sunt duse la indeplinire, fiind mai degraba un simplu foc de paie, juram ca de data aceasta ne vom respecta cu sfintenie deciziile adoptate intr-un moment de entuziasm. Dezamagirile vin in curand, odata cu primele saptamani ale lunii ianuarie, cand constatam, rand pe rand, ca fagaduielile solemne pe care ni le-am facut privindu-ne in oglinda se duc, una dupa alta, pe apa Sambetei. Pentru a evita un asemenea deznodamant si pentru a da posibilitatea ca fagaduielile autoadoptate sa nu ramana o simpla vorba aruncata in vant, revista americana TIME s-a adresat unor experti si iata care este sfatul lor.
VREAU SA SLABESC
Cu totii stim ca formula cea mai sigura este sa mancam mai putin si sa facem mai multa miscare. Numai ca golul pe care il simtim adesea in stomac ne face sa renuntam la hotararile initiale. Susan Roberts, cercetatoare in probleme de nutritie la Universitatea Tufts, recomanda sa consumam alimente bogate in fibre: paste pe baza de grau, fasole si, fireste, tot soiul de alte legume. Cerealele cu un continut ridicat de fibre ajuta, de asemenea, foarte mult. Scopul este sa umplem stomacul in asa fel incat sa se goleasca mai incet si sa dea senzatia de satietate. "Fibrele nu sunt unica modalitate de a pierde din greutate, declara cercetatoarea, dar pentru aceia care au intr-adevar probleme sa tina regim, deoarece simt senzatia de foame, sunt realmente de ajutor".
VREAU SA RENUNT LA FUMAT
In prezent, exista mai putini fosti fumatori decat cei care fumeaza in mod curent, afirma dr. Steven Schroeder de la Universitatea California din San Francisco. Multi din cei care decid sa se lase brusc de fumat o iau de la capat dupa una sau cateva incercari. In cazul acestora, sansele de a se lasa de fumat cresc cu ajutorul unei medicatii adecvate, cum ar fi plasturele cu nicotina sau guma de mestecat cu nicotina. Factorul psihologic conteaza, de asemenea, mult. Pentru cei care doresc sa se lase de fumat s-au infiintat linii telefonice speciale fara plata, care ofera solicitantilor programe personalizate, bazate pe obiceiurile si necesitatile fiecaruia dintre solicitanti . "Metoda s-a dovedit utila, pacientii o agreeaza si se declara foarte multumiti", afirma dr. Schroeder.
VREAU SA FAC MAI MULTA MISCARE
Incepeti cu lucruri mai simple, mai usor de infaptuit, sustine James Hill, cercetator la Centrul de cercetari in domeniul sanatatii de pe langa Universitatea din Colorado. Achizitionati un pedometru (un dispozitiv care inregistreaza cati pasi faci intr-o anumita perioada) si tineti contabilitatea exacta. Incercati sa majorati "doza" fixata la inceput cu 2.000 de pasi in fiecare zi. In momentul cand ati atins treapta pe care v-ati propus-o, treceti imediat la o treapta superioara.
VREAU SA MAI REDUC DIN STRES
Cea mai buna modalitate de a gestiona stresul este cu ajutorul activitatii fizice sau prin practicarea exercitiilor yoga , afirma dr. Mehmet Oz, specialist in chirurgia cardiaca la Spitalul Prezbiterian din New York. "Yoga te face sa meditezi, declara el. As recomanda, pentru inceput, sa practicati asa-numitul "sarut al soarelui", dupa care sa treceti la executarea unui program de miscari de cinci pana la sapte minute, dis-de-dimineata. Va veti simti mai agili, inima va va bate in ritm mai vioi, respiratia va fi mult mai usoara". Cinci pana la sapte minute in fiecare dimineata. Cine nu are timp pentru asa ceva? Celelalte recomandari nu sunt nici ele prea greu de urmat. Acum parca sunt mai multe sanse sa respectam ceea ce ne-am pus in gand...

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea