Social

Cum sa darimam legal in casa

Desfiintarea unei debarale din apartament necesita avize si autorizatii a caror obtinere poate sa dureze citeva luni.

Dorinta de a avea un apartament cit mai modern ii face pe multi dintre proprietarii care dispun de banii necesari sa desfiinteze unii pereti pentru a cistiga spatiu. Unii incep deja lucrarile fara a avea utorizatia necesara si risca, in cazul in care un vecin are pasiunea reclamatiilor, sa plateasca o amenda consistenta.

Legislatia in vigoare prevede ca aceste lucrari pot incepe doar dupa parcurgerea unor etape care presupun cheltuieli si timp pierdut. Pe de alta parte, prevederile sint restrictive deoarece nu putine au fost cazurile in care astfel de modificari au afectat structura de rezistenta a blocului.

Autorizatii si exceptii

Conform Legii 50/1991, cu modificarile ulterioare, autorizatia de construire se elibereaza pentru lucrari de construire, reconstruire , consolidare, modificare, extindere, schimbare de destinatie sau de reparare a constructiilor de orice fel, precum si a instalatiilor aferente acestora.

Exceptie fac lucrarile care nu modifica structura de rezistenta, caracteristicile initiale ale constructiilor sau aspectul arhitectural al acestora. Este vorba despre operatiuni precum reparatii la acoperisuri, invelitori, reparatii si inlocuiri la timplaria interioara si exterioara fara schimbarea dimensiunilor si materialelor, zugraveli, vopsitorii interioare si exterioare, fara schimbarea elementelor de fatada si culoare ale cladirii, schimbarea de destinatie fara modificarea constructiei, precum si lucrari de reparatii la instalatiile interioare, la bransamente si racordurile exterioare.

Pasi necesari

Primul lucru pe care trebuie sa-l faca cel care intentioneaza sa efectueze astfel de lucrari este solicitarea certificatului de urbanism, pentru care solicitantul trebuie sa se adreseze autoritatilor locale, in functie de categoria in care se incadreaza lucrarea. Acesta se elibereaza in cel mult 30 de zile de la data inregistrarii cererii. Apoi se va efectua un proiect intocmit de un arhitect cu drept de semnatura .

Acesta, impreuna cu avizele si acordurile necesare, care difera de la caz la caz, se depun pentru a primi mult dorita autorizatie, care se elibereaza de primarii oraselor sau primarii de sector, in cazul Capitalei. Si in acest caz se va astepta tot 30 de zile.

Este necesara autorizatia de construire pentru orice fel de lucrare. Si pentru o debara din bca trebuie o autorizatie de desfiintare . Si la inchiderea balconului este necesara, spune Doinel Lefter, seful directiei control din cadrul Primariei Sectorului 2.

Amenda pentru inconstienta

Lucrarile efectuate fara autorizatie, dupa ureche, nu pun in pericol numai situatia financiara a celui care o efectueaza, ci si siguranta celor care mai locuiesc in acel imobil.

Mentalitatea gresita a proprietarilor, care considera ca pot face ce modificari vor in apartamentele lor, a facut ca la ora actuala sa putem spune ca aproximativ o treime din cladirile din Bucuresti au modificari constructive neautorizate. Disciplina in constructii a fost asimilata unei politii a constructiilor, fara sa se inteleaga ca de modificarile aduse unui apartament depinde siguranta a o suta de familii din acel imobil, spune Mihai Mereuta, presedintele Ligii Asociatiilor de Proprietari Habitat. Conform legislatiei in vigoare, amenda este de la 1.000 RON la 100.000 RON.

Limita maxima se aplica doar in cazuri deosebit de grave. In general cuantumul amenzii depinde de cit de grava este aceasta modificare, spune Doinel Lefter.

Autorizatia de construire

Actele necesare sint:

* cererea de eliberare a autorizatiei de construire;
* certificatul de urbanism;
* dovada titlului asupra terenului;
* proiectul pentru autorizarea lucrarilor;
* avizele si acordurile necesare stabilite prin certificatul de urbanism;
* dovada achitarii taxelor legale.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea