Social

Cum sa conduci in siguranta pe intuneric

Studiile arata ca cele mai multe accidente au loc intre miezul noptii si ora 6 dimineata. Desi intre acele ore, sunt mult mai putine masini si mult mai putini soferi pe strazi, accidentele sunt mult mia numeroase. Desi vacantele sau excursiile sau chiar alte evenimente va vor forta sa conduceti in conditii de intuneric , ganditi-va macar sa va luati masuri de siguranta suplimentare atunci cand conduceti intre aceste ore. Nu este vorba despre niste reguli de aur, ci despre stare de concentrare, bun simt si pregatire pentru orice fel de situatii. Iata cateva sfaturi pe care sa le urmezi atunci cand conduci noaptea:
  • Asigura-te ca ai farurile indreptate correct - Verifica in manualul de utilizare al autovehiculului pe care il conduci sau eventual cu un profesionist de la service ca farurile tale sa respecte procedura necesara. Verifica inainte de a pleca la drum si la unele opriri ca toate luminile functioneaza in perfecta stare.
  • Pastreaza-ti farurile si parbrizul curate - Desi pare un cliseu, este deosebit de important sa vezi foarte bine ceea ce se intampla in jur si celelalte masini. Daca este un sezon cu multe insecte, fa pauze dese pentru a le curata de pe masina ta.
  • Condu mai incet decat faza ta scurta - Pentru ca trebuie sa conduci prudent si cu viteza moderata si asta nu iti spune probabil prea multe, avem un pont care te poate ajuta sa conduci cu viteza necesara adaptata la drum de noapte. Fii atent la locul pana unde ajunge faza ta scurta – capatul cel mai indepartat. Daca ajungi acolo mai repede de 4 secunde, inseamna ca mergi mult prea repede. Limitele de viteza de zi si pe uscat, nu se aplica si noaptea – tine bine minte acest lucru!
  • Foloseste faza lunga cu intelepciune - Atunci cand folosesti faza lunga cand nu vine trafic din fata, iti va mari timpul de reactive la obstacole si pericole. Nu folosi insa faza lunga pentru a o pune in ochii soferului care se indreapta din sens opus, nici chiar cand acela are faza lunga aprinsa. In acest mod, vei mari doar riscul unei coliziuni frontale.
  • Nu te uita la farurile din sens opus - Este usor de spus, dar greu de facut. Concentreaza-te pe marginile masinii din fata, nu pe farurile sale, intrucat farurile sale pot sa te faca sa orbesti pana la 5 secunde.
  • Uita-te in jur - Misca-ti ochii dintr-o parte in alta in loc sa te concentrezi pe un singur punct de pe parbriz sau pe drumul din fata, pentru a-ti ajuta ochii sa se adapteze la intuneric si sa evite sa cada victime “hipnozei de autostrada”, in care timpul de reactie va scadea considerabil.
  • Poarta ochelari de soare ziua - Daca porti ochelari de soare ziua, ai toate sansele ca ochii tai sa fie mai sensibili la intuneric si iti va fi mai usor sa te concentrezi noaptea.
  • Poarta vesta si triunghi reflectorizant in portbagaj - Asigura-te ca ai intotdeauna in portbagaj vesta si triunghi reflectorizant, precum si alte mijloace de semnalizare pe intuneric. Ai grija ca acestea sa fie la indemana, in caz de urgent.
  • Recunoaste ca ai oboist - Atunci cand ai obosit, opreste-te la marginea drumului si dormi. Cofeina nu va fi niciodata un substitute pentru somn. Nici muzica tare care te impiedica pana la urma sa te concentrezi. De asemenea, fa cate o pauza la fiecare ora.
  • Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

    •  
    •  

    Articol scris de

    Vezi toate articolele

    Articole din social

    Top

    Cauta-ti perechea