Social

# cand vine sfarsitul lumii #sfarsitul lumii #scenariu

Cum s-ar putea sfarsi Universul. Scenariile cele mai plauzibile

 

Citim adesea stiri in care asa-zisi experti sustin ca au stabilit data si ora la iar omenirea ia sfarsit. Am ajuns sa nu le mai luam in seama si sa nu ne mai trezeasca niciun fel de emotie, pentru ca, iata, toate s-au dovedit pana acum false. Si, totusi, cum se va sfarsi Universul? Ce semne care sa anunte acest moment am putea avea?

Cercetatorii sunt de parere ca oamenii ar putea juca un rol in propria lor disparitie de pe Terra. Oamenii de stiinta chiar au conturat o serie de scenarii prin care umanitatea s-ar putea sfarsi, noteaza Live Science, citata de Descopera.ro.

Un razboi nuclear

Posibilitatea unui razboi nuclear a captivat mintile oamenilor de stiinta, dar si ale oamenilor obisnuiti, in timpul Razboiului Rece, ambele tabere fiind constiente ca un astfel de conflict ar duce la un rezultat nefavorabil pentru toata lumea.

In cazul unui astfel de conflict, pericolul este reprezentat de exploziile initiale, dar si de efectele pe termen lung ale acestora. Mai exact, oamenii de stiinta subliniaza faptul ca dupa un razboi nuclear la scara larga ar urma o iarna care se poate intinde de-a lungul a mai multor decenii, iar asta ar inseamna ca productia de alimente va fi redusa considerabil sau chiar oprita. Calculele facute de experti de la Universitatea Princeton arata ca un „mic” război nuclear ar ucide sau rani peste 90 de milioane de oameni in doar cateva ore.

Pandemiile

Traversam, in prezent, o pandemie si deja avem o imagine a riscurilor uriase pe care aceasta le presupune. Daca luam in calcul faptul ca oamenii sunt din ce in ce mai conectati unii la latii, dar si posibilitatea ca, din greseala sau in mod voit, un virus sau o bacterie mortala sa scape din laboratoare, cu siguranta ne aflam in fata unui scenariu apocaliptic.

"Imi fac griji pentru o serie intreaga de diferite scenarii pandemice. Dar cred ca cele care ar putea fi create de om sunt posibil cea mai mare amenintare pe care am putea-o avea din partea biologiei in acest secol", explica Cassidy Nelson, cercetatoare a Future of Humanity Institute din cadrul Universitatii Oxford, Regatul Unit.

Schimbarile climatice

Unul dintre subiectele fierbinti pe agenda forurilor de conducere la nivel mondial este si cel al schimbarilor climatice. Incalzirea globala reprezinta una dintre cele mai importante amenintari asupra speciei noastre, dar si a mediilor in care traim si de care depindem.

Specialistii au identificat o serie de instrumente menite sa ne ajute sa tinem sub control riscurile asociate acestei incalziri globale. Cercetatorii sunt de acord ca este necesara o reducere a cantitatii de dioxid de carbon, asta pentru a evita scenariile in care temperaturile medii prea mari vor duce la disparitia unui numar insemnat de specii de plante si animale.

"Incalzirea globala pare ca are toate aceste relatii atat cu conflictul, cat si cu schimbarile politice, ceea ce face ca lumea sa fie un loc mult mai periculos. Imagineaza-ti: deficitul de alimente sau de apa intensificand tensiunile internationale si declansand razboaie nucleare cu fatalitati umane potential enorme", explica Luke Kemp, cercetator al Centrului pentru Riscuri Existentiale din cadrul Universitatii Cambridge.

Inteligenta artificiala - AI

Viitorul digital este clar al inteligentei artificiale – AI. Robotii extrem de inteligenti ar putea ajunge, in timp, sa ne ia locul ca forma de viata dominanta pe planeta. Iar aceasta "detronare" poate avea multe forme, fie ca vorbim de un razboi "clasic" intre oameni si roboti sau chiar de o supradimensionare a aparatelor de supraveghere cu ajutorul tehnologiei. Unii sunt de parere ca robotii ne vor inlocui pur si simplu, calificandu-ne drept inferiori.

Umanitatea

Toate riscurile prezentate mai sus au o cauza comuna: umanitatea. Astfel ca trebuie sa luam in calcul posibilitatea ca noi sa fim cauza propriului nostru sfarsit. "Cand oamenii ma intreaba: Care este cel mai mare risc existential cu care se confrunta omenirea?, am tendinta sa sa raspund: cooperare internationala slaba", explica Sabin Roman's, cercetator al Centre for the Study of Existential Risk.

Acesta mai adauga ca, desi nu avem o imagine clara a modului in care ar putea arata sfarsitul speciei noastre, trebuie sa recunoastem ca, in prezent, suntem cel mai bine echipati din istoria noastra pentru a face fata eventualelor probleme.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea