Boli

#vindecare rana #plasturi

Cum poti vindeca rapid orice tip de rana?

Uneori, in viata de zi cu zi, devenim victimele unor taieturi, rani, lovituri, intepaturi, etc. Acestea ne produc un disconfort destul de mare si cu siguranta trebuie sa facem ceva pentru a preveni infectarea zonei respective. Atat timp cat rana este deschisa este posibil ca agentii patogeni sa o poata infecta. Sunt recomandate anumite ingrijiri speciale pentru acoperirea ranii. Dupa ce se formeaza o crusta destul de solida pe rana, aceasta zona devine mai rezistenta si este mai bine protejata impotriva factorilor externi.

 

Se spune ca circulatia aerului poate grabi procesul de vindecare a ranii. Pentru a permite aerului sa patrunda la nivelul plagii ar trebui ca plasturele pe suprafata acesteia sa nu se aplice prea strans. Multi oameni sunt convinsi de faptul ca ranile se vindeca mai repede daca nu sunt acoperite. Medicii nu sunt de acord cu acest lucru, ei spun ca aceasta teorie ar fi valabila doar pentru ranile mai mici. Conform specialistilor vindecarea ranilor are loc mai rapid prin aplicarea unui tratament corect. in cazul ranilor mici se pot neglija anumite faze de tratament, acestea avand sanse sa se vindece destul de repede in aer dupa ce sunt curatate si dezinfectate.

Desigur vindecarea unei rani depinde foarte mult de severitatea acesteia, de deteriorarea pielii. Ranile mici se vindeca rapid, leziunile mai mari sunt urmate de cicatrici inestetice. in general durata de vindecare a unei rani este de 6 saptamani.

Multi oameni se plang de simptome de mancarime pe zona ranii. Despre aceste mancarimi se spune ca apar datorita faptului ca rana sau taietura este in curs de vindecare. in niciun caz nu se recomanda redeschiderea ranii pentru a calma senzatia de mancarime. Daca se procedeaza astfel, rana se va vindeca mai greu si vor aparea cicatrici.

Zincul ajuta la vindecarea ranilor, dar nu se foloseste direct pe piele, ca un unguent. De asemenea, acest oligoelement ajuta la vindecarea mai rapida a ranilor, el promoveaza diviziunea celulara (pentru inchiderea ranilor) si imbunatateste starea de sanatate a pielii. Zincul consolideaza sistemul imunitar ceea ce este foarte important pentru regenerarea pielii, combaterea agentilor patogeni si prevenirea infectiilor. Specialistii recomanda suplimentele de zinc dupa anumite traumatisme, accidente. Zincul protejeaza ficatul de atacul nociv al chimicalelor, ajuta la formarea oaselor, mentine concentratia normala de vitamina E in sange.

In caz de sangerare usoara cel mai important lucru este dezinfectarea ranii cu apa oxigenata (sau cu ser fiziologic). Astfel se va indeparta sangele, puroiul, resturile de tesuturi. Curatarea ranii se poate face si cu apa si sapun, desigur dupa ce s-au indepartat anumite impuritati care pot exista pe suprafata ei (mici resturi de sticla, pietris, nisip). Dupa ce rana a fost dezinfectata se aplica un pansament compresiv (eventual cu o solutie antiseptica) si apoi acesta se poate fixa cu o fasa. Pentru taieturi usoare se poate folosi un pansament cu rivanol. Pentru lovituri sau cucuie se recomanda aplicarea de comprese reci cu gheata.

Pentru taieturi este indicat ca dezinfectarea ranii sa se faca cu tinctura de iod. De obicei o rana superficiala se poate vindeca in doua zile. La intepaturi de insecte trebuie sa se stie exact ce tip de insecta a fost (tantari, albine, bondari, viespi, capuse sau alti acarieni) pentru a aplica tratamentul corect. in general este necesar ca sa se dezinfecteze zona intepata si sa se aplice gheata pentru a reduce edemul.

In cazul unor rani la genunchi se recomanda o vindecare umeda, deoarece aici tensiunea din piele poate duce la aparitia unor mici crapaturi si la sangerare. Daca rana se pastreaza umeda si elastica, iar in plus se asigura foarte bine igiena, exista sanse rapide de vindecare. Din pacate in aceasta zona riscul de inflamatie este crescut si de aceea trebuie prevenit acest lucru.

Pe anumite leziuni minore se pot aplica comprese reci deoarece acestea reduc considerabil inflamatia si durerea. Exista pareri ca putin otet diluat in apa poate ajuta la dezinfectarea ranii si in plus acest amestec are si efect astringent.

Modul de ingrijire al plagilor se alege in functie de starea acestora, profunzimea lor, se tine cont de faptul daca sunt sau nu infectate. In general se face in conditii bune de asepsie si are ca scop aplicarea unui pansament care sa absoarba secretiile. De asemenea, foarte important este ca plaga sa fie protejata corespunzator de factorii infectiosi din mediu, de factorii termici, mecanici, climaterici, de factori nocivi in general. in cazuri grave (plagi produse de accidente) se aplica un tratament de ingrijire provizoriu la locul unde s-au produs traumele.

Cercetatorii au studiat efectul pe care il are un preparat natural din canabis in tratamentul ranilor, arsurilor, taieturilor, la vindecarea tesutului pielii. Ei recomanda tratamentul cu ulei canabis CBD deoarece acesta calmeaza durerea, sangerarea si inflamatia. Canabisul are efect analgezic, antiseptic si antiinflamator. Acest ulei poate fi folosit pentru piele deoarece ajuta in procesul de vindecare, la cicatrizarea tesutului. Uleiul este un supliment care se poate administra in doze mici si care grabeste procesul de vindecare la nivel molecular. Ajuta si la vindecarea ranilor organelor interne, a epiteliului de suprafata al unor organe.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului